szerző:
hvg.hu

Cáfolja, sőt viccnek tartja, hogy kultúrpolitikusi hatalmát Aczél Györgyéhez hasonlítják, és leszögezi, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nem az Orbán-kormány kegyeltje. Fekete György nem szól bele az utódja kiválasztásába.

„A jogszabályok elég világosan kijelölik az MMA működésének kereteit és irányait, koncepcióváltásra egyetlen elnökjelölt sem készülhet” – mondta a 168 Órának adott interjúban az ősszel leköszönő MMA-elnök, aki tagadja, hogy bármilyen hatalom lenne a kezében és vicc kategóriába sorolja, ha valaki Aczél Györgyhöz hasonlítja. Úgy véli, az MMA vezetése nem politikai feladat.

Fekete szerint őt nem Orbán Viktor választotta ki a testület élére, hanem Makovecz Imre javaslatát elfogadva közösen ajánlották MMA-elnöknek, és a közgyűlés választotta meg. „Az akadémia pedig nem a jelenlegi kormány kegyeltje, hanem a magyar állam mindenkori stratégiai partnere.”

A művészek közötti harcot az elnök szerint olyan „kulturális köszörűsök” élezik ki, akiknek ez az érdekük, és akiket ezért fizetnek. Konkrétabban is megnevezi ezeket: „kulturális intézmények, színházak, folyóiratok ellenzéki vezetői, a konzervatív kormánnyal ellenséges művészek”.

Az elnök egy ilyen művészt néven is nevez, Schilling Árpádot, akit ő nem tart jelentős színházi rendezőnek, bár egy darabját sem látta. Az ellentétek ellenére, ha Schilling kezdeményezne egy tisztázó beszélgetést vele, akkor arra elmenne.

Az MMA 5,7 milliárdos büdzsével működik, és Fekete György szerint teljesen átláthatóan, „a honlapunkon minden adat fenn van, minden fillérrel el tudunk számolni”.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!