szerző:
hvg.hu

A kormány szerint a Velencei Bizottság ajánlásai között olyan is van, amely sérti az Európai Emberi Jogok Egyezményében rögzített egyenlő elbánás elvét.

A kormány továbbra is azzal próbál érvelni a felsőoktatási törvény CEU-t célzó módosításával kapcsolatban, hogy nem szabad kettős mércét alkalmazni, a jogszabályoknak minden intézményre, így „a Soros-egyetemre” és más egyetemekre is egyformán kell vonatkozniuk – derül ki a Velencei Bizottság állásfoglalására péntek este adott kormányzati reakcióból.

A külföldi felsőoktatási intézmények működésének engedélyezése, ideértve a feltételek meghatározását is, minden egyes ország szuverén joga, a külföldi felsőoktatási intézmények alapítására vonatkozó szabályok az európai országokban jelentős eltérést mutatnak, nincsenek európai standardok – a kormány hivatkozása szerint ebben egyetértenek a Velencei Bizottsággal.

Ugyanakkor a kormány úgy látja: a Velencei Bizottság megállapításainak döntő része a CEU New York, illetve a Közép-Európai Egyetemre vonatkoztatva fogalmazták meg, pedig a testület elismeri, hogy a törvénymódosítás több, Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményt érint.

A Velencei Bizottság azt is elismeri, hogy az Európai Felsőoktatási Térségben a CEU New York - Közép-Európai Egyetemhez hasonló, kettős identitással rendelkező felsőoktatási intézmény sehol sem működik – teszik hozzá.

A kormány szerint a Velencei Bizottságnak az az ajánlása, hogy a már Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményre ne vonatkozzon a törvénymódosítás, sérti az Európai Emberi Jogok Egyezményének 14. cikkében deklarált egyenlő elbánás elvét.

A kormány állítja: minden érintett felsőoktatási intézményt egyenlőként kezelnek, és ennek alapján tárgyalnak azokkal. A tárgyalásokra kijelölt magyar munkacsoport komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a tárgyalások sikeresek legyenek, és érvelésük szerint ennek alapján jött létre a megállapodás egy másik intézménnyel (Western Maryland College). Mindezt a Velencei Bizottság is elismeri – zárul a reakció.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!