szerző:
hvg.hu

A párt visszalépteti képviselőjelöltjét Pécsett Mellár Tamás javára a Baranya megyei 1. számú egyéni választókerületben.

Választás 2018
Február 17-én hivatalosan is elkezdődött az április 8-ra kiírt parlamenti választás kampánya. Ebben a hét hétben a hvg.hu beszámol minden eseményről, amely a választók döntését befolyásolhatja, pörög a kamuméterünk, ott leszünk a nagy csaták helyszínén, és úgy általában: megmutatjuk, milyen Magyarországon szavazunk 2018 tavaszán.
Friss cikkek a témában

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető kedden jelentette be a párt pécsi rendezvényén, hogy azt kéri az MSZP-től, hogy támogassák Mellár Tamás jelöltségét. Szocialista forrásból úgy tudjuk, Mellár az országos listán nem lesz rajta.

A fórumon felszólaló Mellár Tamás vastapsot kapott. Azt mondta, függetlenként indul a választáson. 2017 szeptemberében döntötte el, hogy indul, azt látta, Magyarország rossz úton halad, a szakadék felé megy.

Az Együtt a szerdai közleményében azt írja, elnökségi ülésükön úgy döntöttek, Mellár Tamás független jelöltet támogatja a Baranya megyei 1. számú országgyűlési egyéni választókerületben. Saját jelöltjét ennek értelmében visszalépteti, és a közös ellenzéki jelölt támogatására kér minden ellenzéki pártot és civil szervezetet.

Az Együtt meggyőződése, hogy a Fidesz 2018. tavaszi legyőzése érdekében minden egyes egyéni választókerületben a legesélyesebb jelöltnek kell indulnia. Ezért is támogatja a párt Mellár Tamás jelöltségét, aki szerintük hiteles, konzervatív jelölt, a Fidesz gazdaságpolitikájának szakértő kritikusa.

„Mivel Pécsett mindkét egyéni választókerületben legyőzhető a Fidesz, így az Együtt azt kéri az ellenzéki pártoktól, hogy a Baranya megyei 2. számú országgyűlési választókerületben Berkecz Balázst, az Együtt alelnökét támogassák a Fidesz ellen induló egyetlen jelöltként. Berkecz Balázs helyi politikusként a fideszes vezetés legkeményebb és hiteles, szakértő kritikusa” – írják.

Bár Mellár Tamás korábban azt nyilatkozta, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a támogatásáról biztosította, az LMP nem lép vissza Mellár javára. Keresztes László Lóránt pécsi önkormányzati képviselő, a párt elnökségi tagja azt mondta, a pécsi 1-es körzetben ő a jelölt, ez a párt hivatalos álláspontja. Külön kérdésre ráerősített: nem lép vissza.

Tóth Bertalan Mellár Tamás támogatása mellett azt kérte, Szigetváron támogassák Vas Pétert, aki a település független polgármestere. A jelenlegi verzió szerint megtartaná függetlenségét, ami viszont azt jelenti, szocialista jelölt nem indul Baranya megyében. A másik két választókerületben ugyanis az MSZP és a DK megállapodása alapján az utóbbi állíthat jelöltet. A DK is támogatja Mellárt egyébként.

Mellár Tamással a csütörtökön megjelenő HVG-ben olvashatnak interjút.