szerző:
hvg.hu

A miniszterelnök szerint a nemzeti konzultáció kötelez.

A Stop Soros névre hallgató javaslatcsomag e heti debütálása után igazi jutalomjátéknak ígérkezett Orbán Viktor pénteki interjúja a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, és a beszélgetésben valóban csúcsra járatta a miniszterelnök a sorosozást és migránsozást. A miniszterelnök szerint a törvényjavaslat a nemzeti konzultáció szellemében született meg, a célja pedig az, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország, és azok, akik a migrációt szervezik és finanszírozzák, ne tudjanak boldogulni, és távol lehessen tartani őket Magyarországtól.

Arra a kérdése, hogy a javaslatcsomag Soros György személyének vagy tevékenységének szól-e, Orbán Viktor azt mondta, az új jogszabály új helyzetet teremt, amelynek nyomán mindenki eldöntheti, hogy mit csinál, Soros György például abbahagyhatja a Soros-terv végrehajtását, és akkor az új törvény nem érinti.

Soros György szerint a probléma a kerítés, a megoldás pedig Európa jövőjére a migráció, a magyar kormány viszont pont fordítva látja: a probléma a migráció, a megoldás a kerítés – bontotta le fekete-fehérre a helyzetet Orbán Viktor.

©

Orbán Viktor szerint becsületbeli kérdés, hogy ha a kormány elindította a nemzeti konzultációt, akkor utána valamit cselekednie is kell, ennek eredményeként született meg a Stop Soros-törvénycsomag.

Orbán Viktor szerint a migrációt támogató civil szervezetek inkább álcivilek, hiszen fizetett aktivistákat alkalmaznak, ezért nagyítóval fogják nézni a pénzügyeiket. A törvényjavaslat értelmében a külföldi pénzt kapó szervezetek, akár magánszemélytől, akár szervezettől kapják azt, és az több mint a Magyarországról összeszedett összeg, akkor a külföldi pénz után 25 százalékos illetéket kell fizetni. A miniszterelnök szerint az uniós forrásokat is be kell vonni az elszámolás körébe, hiszen

mindegy, hogy Soros György adja-e személyesen vagy az Európai Unió, ha olyan célra adják, amely ellentétes a magyarok akaratával.

Az interjúban szóba került az is, hogy bármennyire változatlan is Magyarország migrációs politikája („Olyan országot látunk magunk előtt, amely nem bevándorlóország” – mondta Orbán Viktor), 2017-ben mégis 1300 embernek biztosított oltalmazotti státuszt. A miniszterelnök szerint ezek a nemzetközi jog alapján védelemre szoruló emberek abban különböznek a határt illegálisan átlépő migránsoktól, hogy ők illedelmesen bekopogtak. A Magyarország által biztosított oltalom pedig csak átmeneti, vagyis ők sosem lesznek magyar állampolgárok. A témát érintő elemzésünket itt olvashatja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

A Stop Soros-törvények nem bűncselekményeket szankcionálnak majd - ez volt a Kormányinfón

Az elmúlt hetek összes fontosabb kérdése előjött a Kormányinfón: Orbán Viktor veje az EU-s vizsgálatok kereszttüzében, Lázár János városában a kormánypárti jelöltre szavazásra buzdít egy plébános, a kormány titokban befogad 1300 menekültet, Sorost pedig már ki sem akarják tiltani - és Szél Bernadett nemzetbiztonsági bizottsági kitiltási ügye is. Lázár először meghazudtolta Pintér Sándor belügyminisztert, majd megpróbálta elmagyarázni, hogy nem is úgy van. Az állam megveszi a Bálnát Budapesten, És Lázár nem mondta ki, hogy nem tudott arról, hogy Tiborcz István polgármestersége alatt megnyerte az első tendert Hódmezővásárhelyen, akkor már együtt járt Orbán Viktor lányával.