szerző:
hvg.hu

Töviről-hegyire áttekinti az e heti HVG a Fidesz szavazótáborát, az összetételtől kezdve a számukra fontos értékekig. Az is kiderül, hogy még köztük sincsenek többségben az újabb kétharmadot akarók.

Megváltozott a Fidesz szavazóinak összetétele, sokkal több az iskolázatlan és a kistelepülésen élő – ezt a vélekedést egyre többször lehet hallani. Az e heti HVG-ben többek közt ezt a kérdést is megnézi a Fókusz rovat cikke. A Fidesz szavazóbázisa 1990-től együtt öregedett a párttal, mindig más és más területről sikerült szavazókat elszipkázni. A szavazóbázis ugyanakkor még ma is néppártinak tekinthető, azaz minden társadalmi rétegben markánsan jelen vannak a Fidesz-szavazók. A fővárosban áll a legrosszabbul a Fidesz szénája, vidéken jobbak a kilátásai – vannak megyék, ahol megingathatatlan.

Az mindenesetre érdekes, hogy még maguk a Fidesz-szavazók is, akik Orbánék különböző ideológiai vagy gazdasági pálfordulásait - legyen az oroszellenesség-oroszorientáció, atomerőmű-ellenességből Paks-pártiság - jól vették, többségükben nem akarnak újabb kétharmadot.

©

A hetilap bemutatja az átlagos Fidesz-szavazó profilját (köztük azt is, hogy milyen autóval jár, beiratja-e hittanra a gyermekét), de kitér arra is, melyik az az egy terület, ahol a szavazók nem követik Orbán Viktort.

A részletekért keresse az e heti HVG-t!

©