szerző:
hvg.hu

Karácsony Gergely kedden hívta tárgyalni a Momentum és az Együtt elnökét. Juhász Péter elmegy, Fekete-Győr András nem.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Hosszú levélben utasította vissza Karácsony Gergely, az MSZP-P miniszterelnök-jelöltjének tárgyalási ajánlatát a Momentum elnöke, Fekete-Győr András. A párt kedden három képviselő-jelöltjét léptette vissza. Levelében azt írta, a bejelentésüket megelőző két napban szinte minden benne volt, amiért a Momentum elindult a politikai generációváltás útján.

"Sárdobálás. Blöffök. Tehetetlenség. Eredménytelenség."

Az ellenzéki pártok három héttel a választás előtt sem jutottak még semmire, madjhogynem perben állnak egymással.

"A fentiek fényében mi a saját, önálló elhatározásunkból, alkuk nélkül, az elveink által kijelölt feltételek mentén teszünk a kormányváltásért, ahogy azt a tegnapi hármas visszalépésünk is demonstrálta. Mi nem alkudozni akarunk, hanem dolgozni. Húsz nappal a választások előtt nem járhat a szánk, lépnünk kell. Mi tegnap tettünk egy nagy lépést előre, és örülünk, hogy a kezdeményezésünket követték más párt jelöltjei is."

Fekete-Győr szerint a visszalépésekkel került közelebb az ellenzék a kormányváltáshoz, nem a botrányos hétvégi tárgyalás.

Azt írta, szívesen tesznek további lépéseket,

"ha az MSZP-DK, az LMP és a Jobbik is megkezdik a visszalépéseket egymás javára aszerint, hogy kik az esélyes, hiteles, a társadalom széles köre által támogatható jelöltek. Az alkudozás láthatóan nem működik: a tettek mezejére kell lépni."

Karácsony Gergely kedden kezdeményezett találkozót a Momentum és az Együtt elnökével – utóbbi nyitott a megbeszélésre –, miután "szomorúan tudomásul vette", hogy az LMP nem akar tárgyalni a választási együttműködésről. Miközben Karácsony ezt szomorúan tudomásul vette, az LMP két jelöltjét egyoldalúan léptette vissza, az egyiket Kunhalmi Ágnes szocialista jelölt javára, a másikat Balatonfüreden, a jobbikos jelölt sikere érdekében.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Karácsony milyen felhatalmazással tárgyalna, ő korábban is nyitottabb volt az Együtt irányába, mint az MSZP, nélkülük viszont nem tud semmilyen döntést hozni.

A Momentum elvárása a jelenlegi álláspontok alapján aligha teljesül: a Jobbik elnöke megismételte, nem lépnek vissza egy körzetben sem, szerintük a magas részvétel a döntő, nem az ellenzéki machinációk. A DK sem hajlandó együttműködni a Jobbikkal.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!