szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bajkai István csak a parlamentben újonc. Az üzleti életben nagyon nem.

Vagyonnyilatkozatok 2018
Alig több mint hatvan nappal a választás előtt a képviselőknek, kormánytagoknak ismét vallaniuk kellett: január 31. volt a vagyonnyilatkozatok leadásának határideje. Nem mondjuk meg olvasóinknak, mennyire tekintsék hitelesnek ezeket a nyilatkozatokat, erről nyilván mindenkinek megvan a maga véleménye. Egy biztos: gyűjtésünkből megtudja, mekkora vagyont vallottak be azok, akik vezetik az országot, vagy szeretnék azt vezetni. Aztán ezt mind fel lehet idézni, amikor majd 2018 híreinek főszereplői lesznek.
Friss cikkek a témában

68,5 millió forintnyi banki megtakarítása és 96 millió forintnyi „egyéb” követelése van  frissen leadott vagyonnyilatkozata szerint fideszes Bajkai Istvánnak. A parlamentben újoncnak számító egykori Fidesz-alapító ezen túl 12 millió forintnyi nemesfémmel (nem részletezi, de gyaníthatóan ékszerrel), valamint egy kisebb ingatlanbirodalommal is rendelkezik: a 17.kerületben egy 1470 négyzetéteres telken fekvő 240 négyzetéteres ház negyede, a belvárosban pedig egy 83 négyzetméteres lakás fele az övé, a Pest megyei Gomba községben viszont egy 1350 négyzetéteres telken álló 75 négyzetméteres házon túl övé például a helyi kultúrház műemléképülete is , de van a nevén egy csomó , a településhez tartozó erdő, árok és "kivett terület” is.

Autója nincs az Orbán-család ügyvédjeként is ismert képviselőnek, a foglalkozásából (árint az ügyvédiből) befolyó jövedelmére viszont nem panaszkodhat: a 20,1 százalékos tulajdonában álló SBGK Ügyvédi Irodától származó éves bevételeként 72,6 millió forintot tüntetett fel a politikus. Ez utóbbi annyira egyébként nem meglepő, ismervén, hogy a közbeszerzésekkel és nemzetközi joggal foglalkozó iroda egyedül és különböző összetételű konzorciumok tagjaként is több, egyenként is milliárdos összegű kormányzati megbízást kapott az elmúlt években. (Konzorciumi tagként például csak a Miniszterelnökségtől 13,5 milliárd forint értékben)

Az SBGK-n túl Bajkai a tavaly májusban alapított Aponius Consulting Kft százszázalékos tulajdonosa is, amely rakétát megszégyenítően lőtt ki rögtön az alakulása után: az üzletviteli és egyéb tanácsadással foglalkozó cég csak az alapítása évében számos állami közbeszerzést nyert el, több mint féltucatot például a Fidesz alapító-társa, Szájer József felesége, Handó Tünde vezette Országos Bírói Hivataltól (OBH).

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!