szerző:
hvg.hu

A Facebookon is közzétette a Mol péntek délelőtt azokat a fotókat, amelyeken az látszik (illetve nem látszik), hogy mennyire befolyásolja a főváros világörökségi panorámáját a cég Kopaszi-gáthoz tervezett 120 méteres új székháza.

"Köszönjük az óriási érdeklődést és a sok pozitív megerősítést, örülünk, hogy a többségnek tetszenek a tervek, büszkék vagyunk, hogy modern fővárost építünk" – írta a Mol pénteken a Facebookon.

"Ugyanakkor meghalljuk azokat is, akik aggódnak Budapest világörökségi panorámájáért. A tervezés során természetesen ezt is figyelembe vettük. Az épület a világörökségi területen kívül épül meg, a világörökségi panorámát érdemben nem befolyásolja" – tették hozzá.

Azt a fotósorozatot is kiposztolták, amelyek az "érintett látványközpontokból" mutatják be, hogy szinte nem, vagy alig látszik a tervezett toronyház a belvárosból.

A kérdés azért fontos, mert az UNESCO szerint a felhőkarcoló látványa tönkreteszi a budapesti látképet, sziluettet, ami védettséget élvez – erről is fog egy hozzánk érkező küldöttség tárgyalni november elején.

A fotókkal azt lehet demonstrálni, hogy szó sincs a városkép tönkretételéről. Erről beszélt a hvg.hu-nak adott interjújában az épület tervezője is.

Korábban a kormány is harciasan beszélt az épület ellen, de Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azonban visszavonulót fújt.