szerző:
hvg.hu

A Facebookon is közzétette a Mol péntek délelőtt azokat a fotókat, amelyeken az látszik (illetve nem látszik), hogy mennyire befolyásolja a főváros világörökségi panorámáját a cég Kopaszi-gáthoz tervezett 120 méteres új székháza.

"Köszönjük az óriási érdeklődést és a sok pozitív megerősítést, örülünk, hogy a többségnek tetszenek a tervek, büszkék vagyunk, hogy modern fővárost építünk" – írta a Mol pénteken a Facebookon.

"Ugyanakkor meghalljuk azokat is, akik aggódnak Budapest világörökségi panorámájáért. A tervezés során természetesen ezt is figyelembe vettük. Az épület a világörökségi területen kívül épül meg, a világörökségi panorámát érdemben nem befolyásolja" – tették hozzá.

Azt a fotósorozatot is kiposztolták, amelyek az "érintett látványközpontokból" mutatják be, hogy szinte nem, vagy alig látszik a tervezett toronyház a belvárosból.

A kérdés azért fontos, mert az UNESCO szerint a felhőkarcoló látványa tönkreteszi a budapesti látképet, sziluettet, ami védettséget élvez – erről is fog egy hozzánk érkező küldöttség tárgyalni november elején.

A fotókkal azt lehet demonstrálni, hogy szó sincs a városkép tönkretételéről. Erről beszélt a hvg.hu-nak adott interjújában az épület tervezője is.

Korábban a kormány is harciasan beszélt az épület ellen, de Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azonban visszavonulót fújt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!