szerző:
hvg.hu

A rendező egy ausztrál tévéműsorban beszélt arról, amit a rajongók évek óta emlegetnek, azaz hogy mindegyik filmje egy mozis univerzum része.

Régóta folyik a vita arról a Tarantino-filmek kedvelőinek körében, hogy az író-rendező filmjeiben feltűnő, hasonló nevű karakterek rokoni kapcsolatban állnak-e egymással, vagy csak Tarantino írói lustaságának a jele.

Most a The Project című ausztrál talk show hétfő esti adásában vetett véget a találgatásoknak, amikor elmondta, hogy tudatosan építette fel azt a filmes univerzumot, aminek minden egyes filmje a részét képezi.

Quentin Tarantino összes rendezését ebben a cikkben rangsoroltuk

Sokat emlegetett esetei a Tarantino-filmek közötti kapcsolatoknak a Kutyaszorítóban Vic Vegája és a Ponyvaregény Vincent Vegája közti testvéri viszony, a Tiszta románc filmproducere, Lee Donowitz és a Becstelen brigantyk Medvezsidója, Donny Donowitz közti apa-fia kapcsolat vagy az Alkonyattól pirkadatigban, a Halálbiztosban és a Kill Billben egyaránt feltűnő Earl McGraw (és fia, Ed McGraw) rendőr karaktere.

Quentin Tarantino
©

De ahogy a rendező állítja, valójában két világot épített fel egyben: az egyik egy valódi, a másik pedig egy filmes univerzum. Tehát a Kutyaszorítóban vagy a Ponyvaregény figurái valójában a Django eszabadul és az Aljas nyolcas idővonalának a folytatásában léteznek, és a moziban olyanokat nézhetnek, mint az Alkonyattól pirkadatig vagy a Kill Bill.

Azt is elmondta, hogy az Aljas nyolcas című új filmjében is elrejtett egy olyan karaktert, aki egy másik filmjében szereplő emberhez köthető, de azt nem árulta el, hogy kiről van szó, csupán annyit, hogy a másik filmet ugyanaz a színész játszotta volna a karaktert, aki végül az Aljas nyolcasban kapott szerepet. Ebből viszont rá is lehet jönni: a Becstelen brigantyk Archie Hicox hadnagyát Michael Fassbender alakította, de eredetileg azt a Tim Roth-ot szerette volna a szerepre, aki az Aljas nyolcasban egy Pete Hicox nevű alakot játszik.

Tim Roth
©

Azonban nagyon valószínű, hogy ezzel a kijelentésével zsákutcába kergette magát Tarantino, ugyanis az internet biztosan rá fog szállni, és minden egyes esetleges logikai bukfencet ki fog emelni. Például, mi van azokkal a karakterekkel, akiket ugyanaz a színész játszik? Vagy a Ponyvaregény szereplői tényleg egy olyan világban nőttek fel, ahol Hitlerrel leszámolt egy bosszúálló zsidógárda?

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!