szerző:
hvg.hu

Nem véletlenül vívta ki magának azt a rangot, hogy mindenki csak „A PSOTA”-ként emlegesse. Ezerarcú színésznő volt, megszámlálhatatlan emlékezetes színházi és filmes alakítással. Így csak mazsolázgatunk az életműből. Íme, öt filmszerep, amit soha nem felejtünk.

©

Ördög vigye

Pajer Róbert 1992-es filmjében Psota Irén magát az ördögöt játszotta, aki 1990-ben Magyarországra jön, hogy megszerezze a magyar kutató által feltalált az életelixírt, mielőtt végleg kiürülne a pokol. Jambus professzor lakásába még maga a sátán se tudott bejutni, így egy vízvezeték-szerelőt kellett megkörnyékeznie.

Szabadíts meg a gonosztól

Sándor Pál 1979-es Szabadíts meg a gonosztól című filmjében egy ruhatárosnőt alakít Psota Irén, akinek a fia ellop egy kabátot, amikor a tánciskola vendégeit szétzavarja egy légiriadó. A fiúnak nőre kellett volna a pénz, de az anyja lefüleli, és megpróbálja rendezni a helyzetet. Miközben a kis bűnt próbálják rendbe hozni, a háború poklában sokkal nagyobb bűnöket követnek el.

Egy erkölcsös éjszaka

Korábbi férje, Makk Károly rendezte 1977-ben Hunyady Sándor műve alapján a filmet. Psota egy bordélyház madamját alakítja fergetegesen. A házba beköltözött diák aggódó édesanyja érkezésének hírére a „Mutternek” úrilányok panziójává kell hirtelen alakítania az intézményt.

Az oroszlán ugrani készül

Révész György 1969-ben bemutatott James Bond-paródiájában Klauberg, az elmebeteg náci orvos a "Pestis XX" nevű baktériumfegyverrel rémisztgeti környezetét. A tömeggyilkos ampullákat Dubrovnik közelében egy ugró oroszlánra emlékeztető szikla barlangjában rejtette el. Egyetlen ampulláért száll harcba egy rendkívüli ügyességű magyar titkosügynök és egy náci szervezet, melynek vezetője a Psota által alakított szadista Helga, aki elraboltatja Klauberg lányát, hogy hozzájusson az ampullához.

Férjhez menni tilos!

Zsurzs Éva 1964-es vígjátékában Psota a fiatal Dórát alakítja, akit egy örökség azonnali frigyre kötelez. A Rejtő Jenő könyvéből készült filmben hangzik el az a duó, amikor Psota Darvas Ivánnal énekli az Ami szívemen, az a számom című slágert.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!