Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt

Bár egyre inkább javulni látszik az eredeti ötletekből készülő filmek aránya Hollywoodban, azért még mindig szívesen nyúlnak egy-egy meghatározó regényhez, kapós bestsellerhez vagy elképesztő igaz történethez a nagy rendezők. Steven Spielberg gyerekmesét, Martin Scorsese japán keresztény regényt, Ewan McGregor pedig egy Philip Roth-klasszikust dolgozott fel, de háborús szatírákból sem lesz hiány a 2016-os adaptációkat elnézve.

1. Roald Dahl: Szofi és a HABÓ

Mi ez? – Roald Dahl volt az irodalom Pixarja: legnagyobb művei (Karcsi és a csokoládégyár, A fantasztikus Róka úr, hogy mást ne említsünk) gyerekek és felnőttek számára egyaránt szórakoztatóak, nem csoda, hogy mindig is kedvelte őt Hollywood. A Szofi és a HABÓ (a betűszó a Hatalmagos Azonáltal Barátságos Óriást takarja) is egy meseregény, egy árvaházi kislányról és a gyermekevést megtagadó óriás barátjáról. Magyarul Nagy Sándor zseniális szófacsarásokkal élő fordításában jelent meg.

Kik filmesítik meg? – Tim Burton és Wes Anderson után most Steven Spielberg nyúlt Dahl-regényhez, és egyből hozta is magával újdonsült Oscar-díjasát, Mark Rylance-et az óriás szerepére. Feltűnik még a filmben Rebecca Hall és Bill Hader is. A könyvvel ellentétben a filmváltozat A barátságos óriás címen fog futni nálunk.

Mikor jön? – Amerikai premier: 2016. július 1.

 

2. M. L. Stedman: Fény az óceán felett

Mi ez? – Az elsőkönyves Stedman regénye egy apró, mindentől távol eső szigeten játszódik, ahol Tom, a világítótorony-őr és felesége, Isabel éli az életét. Egy nap egy mentőcsónakot, és benne egy csecsemőt sodor a partra az óceán, a házaspár pedig úgy dönt, felneveli a kislányt. Évekkel később találkoznak egy nővel, aki abban az időben vesztette el kisbabáját, amikor ők találtak egyet.

Kik filmesítik meg? – A főszereplő házaspár, Michael Fassbender és a friss Oscar-díjas Alicia Vikander az életben is egy párt alkotnak, a megtört anya szerepében pedig Rachel Weiszt láthatjuk. A rendező a Blue Valentine-nal befutott Derek Cianfrance, de a látványról az egyik legjobb fiatal operatőr, Adam Arkapaw (True Detective 1. évad, Macbeth) is gondoskodik.

Mikor jön? – Amerikai premier: 2016. szeptember 2.

 

3. Chesley Sullenberger – Jeffrey Zaslow: Highest Duty

Mi ez? – Önéletrajzi könyv, társszerzővel, attól a pilótától, aki 2009-ben a csodával határos módon épségben landolt a Hudson-folyón egy 155 utast szállító repülővel, néhány perccel azután, hogy a felszállást követően a gép egy csapat lúddal ütközött, és a hajtóművek felmondták a szolgálatot. A sztori bejárta a világot, de Chesley „Sully” Sullenberger amúgy is kalandos élettörténete egyelőre nem jelent meg magyarul.

Kik filmesítik meg? – Clint Eastwood épp élete legjobban kaszáló filmjén van túl, így a 85-höz közelítve, de eszébe sem jut leállni. Az igaz történetek és a nagy amerikai hősök szerelmese ráadásul Tom Hankset szerezte meg a Sully címszerepére, így minden adott egy újabb bombasikerhez.

Mikor jön? – Amerikai premier: 2016. szeptember 9.

 

4. Paula Hawkins: A lány a vonaton

Mi ez? – „Az új Holtodiglan” – így is nevezik Hawkins 2015-ös sikerkönyvét, ami abból a szempontból bíztató, hogy a Holtodiglan esetében egy szórakoztató bestsellerből egy zseniális mozi készült. A lány a vonaton egy szétcsúszott életű, alkoholista nő története, aki rutinszerű vonatútjai során megfigyel egy ismeretlen párt, és elkezd fantáziálgatni a boldog életükről, amíg egy váratlan dolognak szemtanúja nem lesz.

Kik filmesítik meg? – Az elképesztő sikert arató könyv adaptációját az a Tate Taylor rendezi, aki ha valamihez, a problémás női karakterek izgalmas sztorijaihoz ért – ő készítette a 2011-es A segítséget is, amivel két színésznőjét Oscar-jelölésig, Octavia Spencert pedig egyenesen Oscar-díjig vezette. Most is három nő áll filmje középpontjában: Emily Blunt, Rebecca Ferguson és Haley Bennett.

Mikor jön? – Amerikai premier: 2016. október 7.

 

5. Patrick Ness – Siobhan Down: Szólít a szörny

Mi ez? – Egy megrázó gyerekkönyv, egy szörnytörténetbe ágyazott terápiás regény. Conort, a 13 éves kisfiút hónapok óta ugyanazok a rémálmok gyötrik, amikor egy nap megszólítja egy hang az ablaka alól. Egy hatalmas, fához hasonlító, de ember alakú szörny az, aki megígéri, hogy három rövid történetet elmesélve segít rajta, ha aztán a fiú is megosztja vele a történetét. Kiderül, hogy Conor édesanyja halálos beteg, és szépen lassan saját érzéseivel is szembesülnie kell a fiúnak.

Kik filmesítik meg? – A történetet maga az író, Patrick Ness adaptálta forgatókönyvvé, a spanyol rendező, J.A. Bayona pedig a traumák szakértője – előző filmje a 2012-es cunami-dráma, A lehetetlen volt. A szörnyet Liam Neeson testesíti meg, a fiú anyukája Felicity Jones, nagymamája pedig Sigourney Weaver lesz.

Mikor jön? – Amerikai premier: 2016. október 14.

 

6. Ben Fountain: Billy Lynn hosszú, félidei sétája

Mi ez? – A 22-es csapdájához is előszeretettel hasonlított háborús szatíra az közelmúltbeli iraki események idejébe repíti vissza az olvasót, kegyetlenül szembeállítva a háború valóságát a nagy amerikai hősképpel. Billy Lynn egy csapat túlélővel együtt jutalomból hazatérhet egy rövid diadalmenetre, ahol igazi sztárként kezelik őket, de a fényűzésbe belerondít a harctéri rémképek emlékezete, és a tudat, hogy hamarosan mehetnek vissza háborúzni.

Kik filmesítik meg? – Az adaptációcsászár Simon Beaufoy (Gettómilliomos, 127 óra, Éhezők viadala: Futótűz) munkája a kétszeres Oscar-díjas Ang Lee kezében landolt, aki a 2012-es Pi élete óta nem rendezett filmet. Minden bizonnyal az év legfurcsább szereplőgárdáját láthatjuk a filmen, ahol egymás mellett tűnik fel Vin Diesel, Steve Martin, Kristen Stewart és Chris Tucker.

Mikor jön? – Amerikai premier: 2016. november 11.

 

7. Michael Hastings: The Operator

Mi ez? – Újabb háborús szatíra, ezúttal nem Irakból, hanem Afganisztánból, és nem fikciós, hanem tényszerű, a Rolling Stone és a Buzzfeed újságírójától. Hastings az amerikai hadsereg tábornokával, Stanley McChrystallal való utazásairól először egy cikkben számolt be, amely odáig vezetett, hogy Barack Obama felmentette a szolgálat alól a tábornokot. A terror elleni háború machinációiba bevezető könyv a Dr. Strangelove történéseit idézi – magyarul egyelőre nem olvasható.

Kik filmesítik meg? – David Michôd eddig is izgalmas zsánerfilmekkel (Animal Kingdom, Hesher, Országúti bosszú) vetette észre magát, adjuk hozzá ehhez a tábornok szerepében feltűnő Brad Pittet, és két fiatal reménységet, A visszatérőből ismerős Will Poultert, valamint a Brooklyn Emory Cohenjét, és várjuk a filmet az Oscar-szezon környékére.

Mikor jön? – Még nincs kitűzve premierdátum.

 

8. Philip Roth: Amerikai pasztorál

Mi ez? – Rákapott Hollywood Philip Roth-ra. Idén már láthattuk Berlinben a Düh című regényéből forgatott filmjét, de az év vége felé érkezik a Pulitzer-díjáért felelős könyve, az Amerikai Pasztorál adaptációja is. Az 500 oldalas, nehéz olvasmány az idilli élet megbomlásáról, az Amerikai Álom végéről szól – a hatvanas évekbeli hátteret nyugodtan ki lehetne cserélni napjainkra.

Kik filmesítik meg? – Ewan McGregor első rendezői próbálkozásának választotta ezt a Roth-eposzt, ráadásul az egyik főszerepet, a Svéd karakterét is magára osztotta, míg a két női főszerepet Jennifer Connelly és Dakota Fanning kapta.

Mikor jön? – Még nincs kitűzve premierdátum.

 

9. Diane Ackerman: The Zookeeper’s Wife

Mi ez? – A szerző neve magyar fülnek nem igazán hangzatos, de Amerikában nemcsak bestsellereiről, hanem költészetéről és természetrajzhoz való vonzódásáról is jól ismert Diane Ackerman. Egyik legsikeresebb könyve, a magyarul még kiadásra váró The Zookeeper’s Wife a varsói állatkertet működtető házaspár, Jan és Antonina Zabinski igaz történetét meséli el, akik a náci megszállás alatt rengeteg állatot és embert mentettek meg a biztos haláltól.

Kik filmesítik meg? – Niki Caro utoljára 2005-ben vetette észre magát egy valamire való filmmel, a Kőkemény Minnesota óta két mellélövése is volt. Az erős női karaktereket kedvelő direktor az utóbbi évek egyik legjobb színésznőjét, Jessica Chastaint nyerte meg Antonia szerepére, az ő férjét pedig Daniel Brühl játssza majd.

Mikor jön? – Még nincs kitűzve premierdátum.

 

10. Endo Suszaku: Némaság

Mi ez? – Endo Suszaku mindig is érdekes volt abból a szempontból, hogy japán létére római katolikusként élte az életét, ez az egyedi látásmód pedig rendre meg is jelent könyveiben. A Némaság két jezsuita szerzetes története, akik a 17. századbeli Japán keresztényüldözéseinek közepette indulnak útnak, hogy megkeressék legendás mentorukat, akiről az a hír járja, hogy megtagadta a hitét.

Kik filmesítik meg? – Martin Scorsese szerelemprojektjéről van szó, már a kilencvenes évek elejétől próbálja tető alá hozni. 2009-ben egyszer már bejelentették, hogy elkezdik forgatni, akkor Daniel Day-Lewis, Benicio Del Toro és Gael García Bernal nevével hirdették a filmet – ebből a trióból 2016-ra Liam Neeson, Andrew Garfield és Adam Driver lett. A forgatókönyvért Jay Cocks felelt, aki Az ártatlanság kora és a New York bandái után harmadjára dolgozott Scorsesének, az operatőri szerepre pedig A Wall Street farkasa után visszahívta a mexikói zsenit, Rodrigo Prietót, úgyhogy minden jel arra mutat, hogy ez lehet Scorsese huszonegyedik századi mesterműve.

Mikor jön? – Még nincs kitűzve premierdátum.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!