szerző:
hvg.hu

Bár nagy eseménynek hirdették a film sajtóbeharangozóját, sok minden nem derült ki a Pappa Pia című készülő Csupó Gábor alkotásról. Csak sejtjük, hogy amolyan 70-es évekbeli Csinibaba lesz Nagy Feróval, Szabó Kimmel Tamással és sok zenével.

A film – amelynek címe nyilván a Mamma mia című musical vicces, magyaros idézése akar lenni – nyilvános forgatási napján egy egész busznyi újságírót utaztattak meg a stábtagok. A Műcsarnok elől induló lufikkal és szerpentinnel megdobált partijárgányon Hajós András és Csorba Lóci gondoskodott az osztálykirándulásokról már jól megszokott dalolászós hangulatról.

A 45 perces út, és néhány sajátos stílusban előadott sláger után megérkeztünk a Pappa Pia forgatási helyszínére, csepeli Duna-partra.

A történet szerint ugyanis Papi (Nagy Feró) a leglinkebb nyugdíjas a világon, aki mindenkinek tartozik, és olyannyira elszegényedett, hogy lakás hiányában egy csónakházban húzza meg magát. A kis faépület egyébként direkt a forgatásra készült, Kőbányai sörös dobozokkal, piás üvegekkel és a mennyezetről lógó sárga csekkekkel díszítették.

©

A part elmaradhatatlan díszletei közé tartozik még a matracárus pavilonsor és a lángosos bódék is. A főgonosz szomszéd, Wizy (Stohl András) a parti diszkó tulajdonosaként „buliplázát” szeretne csinálni a csónakházból. Papi ezt persze nem engedheti, így segítséget kér hasonlóan link, világcsavargó unokájától. (Mondjuk, nem egy túl eredeti filmes konfliktushelyzet…)

A Szabó Kimmel Tamás által játszott unoka zenész haverjait is magával hozza, és kitalálják, hogy a szükséges összeget a ház romkocsmává alakításával fogják összegyűjteni.

A filmben Reviczky Gábor hajléktalanként, Ostorházi Bernadett pedig rendes, ambiciózus lányként tűnik fel, mintegy ellensúlyozva a főszereplők linkségét. Az alkotásban ezen kívül feltűnik Molnár Piroska, továbbá a filmügyi kormánybiztos volt és jelenlegi párja is, azaz Dobó Kata és Vajna Tímea is.

„Nagyon vidám és zenés filmet fogunk prezentálni a jövő év közepén vagy végén. A 70-es, 80-as évek legnagyobb slágereit kaptuk meg, hogy azokat dolgozzuk fel a mai ízlésnek megfelelően. Réka (Divinyi Réka, forgatókönyvíró – a szerk.) ügyes forgatókönyvet talált ki a számok közé. A film szerencsére nem úgy fog kinézni, hogy minden ötödik percben muszáj elénekelni egy dalt: a számoknak nagyon organikusan köze lesz a sztorihoz” – árulta el lapunknak Csupó Gábor, a film rendezője. (A magyar származású amerikai rajzfilmes nevéhez olyan alkotások kötődnek, mint a Fecsegő tipegők, a Simpson család. Musicalt még nem készített.)

©

Mint mondta, amikor Kálomista Gábor producer elküldte neki a forgatókönyvet, csak udvariasságból fogadta el, azt hitte, vissza kell hívnia másnap, hogy nem vállalja. „Már gondolkodtam, hogy milyen ürüggyel fogom visszautasítani, aztán mikor elkezdtem olvasni, leestem a székről, akkorákat röhögtem. Két óra múlva visszahívtam, hogy ez engem marhára érdekel.”

Filmszerep tekintetében ez Ferónak a csúcs. Szerepéről még annyit árult el, hogy egy kicsit most is terhére lesz a társadalomnak.

A Filmalap által egymilliárd forinttal támogatott film nemcsak a parton, a folyón is forog, 130 szereplőt foglalkoztat, és jövő hétvégén ér a forgatás feléhez. Az alkotók ígéretei szerint a mozi egyébként a magyar filmgyártás egyik legvidámabb, legszórakoztatóbb filmprodukciója lesz.

Nagy Feró: „Ha elindulsz a bulvár felé, a kurvulás szele tényleg megcsap"

A Beatrice idén 70 éves frontembere szerint ma két járható útja van egy zenekarnak: vagy beszáll a bulvárba, vagy a beáll valamelyik politikai erő mögé. Ő az előbbit választotta. Kis előzetes az este megjelenő interjúnkból.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!