Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

Aki követte a Better Call Saul harmadik évadát megelőző híreket, nem lepődik meg azon, hogy most ér a legközelebb a Breaking Bad univerzumához az előzményszéria. Ám történetvezetésben, tempóban, a karakterek tálalásában ambiciózusabb lett a sorozat elődjénél – úgy tűnik, a két kreatív vezető, Vince Gilligan és Peter Gould is új, rizikósabb utakat keres.

A Better Call Saulról a második évad után már aligha gondolta volna bárki is, hogy az csak az általunk is az évezred legjobb sorozatai között emlegetett Breaking Bad könnyedebb, mókásabb párja lesz, a simlis ügyvéddel, Jimmy McGillel (Bob Odenkirk) a főszerepben.

Az a második évad már McGill karakterének örök dilemmájára koncentrált: válassza a könnyebb érvényesülésért a jogi kiskapukat, vagy feláldozza karrierjét az erkölcsi tisztaságáért? Ez persze nem csak a karakter, de érezhetően az egész sorozat nagy kérdése lett, és ez leginkább a harmadik évadban válik egyre világosabbá.  A sorozat fő és mellékszereplőinek zöme az amerikai jog közeli ismerője, ám mégis egészen más felfogásuk van az igazságszolgáltatásról, így a Better Call Saul voltaképp azt vizsgálja, létezik-e objektív igazság, jók és rosszak azt kapják-e, amit érdemelnek, vagy az egész csak egy nagy blöff, és jobb, ha mindenki a saját boldogulásért küzd.

©

Az áprilisban elindított harmadik évad ezt úgy hangsúlyozza, hogy a történet egyik fő szálát egy újabb komplikált, érzelmekben gazdag jogi eset adja, amelyben ráadásul a két McGill, Jimmy és bátyja, Chuck (Michael McKean) a fő érintettek. A sorozat alkotói azt már az évadpremier előtt elhintették, hogy az új részekben ismerhetjük meg a valódi okait annak, miért vált Breaking Badben megismert alvilági ügyvéddé Jimmy, és látva az első részekben felbukkanó konfliktust, alighanem drámai vég felé halad majd az idei évad.

Az viszont komoly különbség lesz a második évadhoz képest, hogy Mike (Jonathan Banks) egyenrangú főszereplője lesz az évadnak,ami már csak azért is indokolt, mert az ő történetszálában bukkan fel egy régi ismerős, akinek a visszatérésével nem árulunk el nagy titkot. Az alkotók már a premier előtt hangsúlyozták, hogy a Breaking Bad egyik legárnyaltabb szereplője is felbukkan az új epizódokban. Gus Fring (Giancarlo Esposito), Új-Mexikó legfontosabb alvilági szereplőjének visszatérése nem csak az anyasorozat rajongóinak remek hír, hiszen a Los Pollos Hermanos étteremlánc látszólag talpig úriember menedzsere a modern tévézés egyik legjobban megírt negatív szereplője, az ő érkezésével a Better Call Saul is emel a téten a cselekmény színhelyéül szolgáló Albuquerque droghálózatát bemutató jelenetekben.

©

A másik újdonság még szembetűnőbb: a sorozat fő alkotója, Vince Gilligan saját maga rendezte az új évad első két epizódját, kéznyoma pedig tagadhatatlan ezeken a részeken. A Better Call Saul stílusában egyértelműen új utakat keres, és Gilligan úgy tűnik, a történetmesélés tempójának lassításával, már-már állóképszerű beállításokkal teszi védjegyszerűvé a sorozat összes jelenetét.

Ha Gilligan életművét nézzük, ez nem számít forradalmi megoldásnak, hiszen már a Breaking Badet vagy a Better Call Saul eddig évadait is agyba-főbe dicsérték a tényleg gyönyörű, sokszor rejtett jelentéssel bíró beállítások miatt (előbbiről itt, utóbbiról itt egy remek gyűjtés). De Gilliganék most annyival lassítottak a cselekmény folyásán, hogy nézőnek simán jut ideje arra, hogy akár a háttérben is felfedezhessen valami fontosat (erre remek példa a második rész egyik feszültséggel teli jelenete).

Mielőtt azonban ebből az jönne le, hogy a Better Call Saul új részei lassúak, unalmasak és csak az operatőröket hozzák majd lázba, gyorsan tisztázni kell, hogy ezek a változások mind a történet szolgálatában állnak. A Better Call Saul nagyon úgy tűnik a Fargo új, harmadik évadához hasonlóan meg akarja kerülni a tévésorozatok eddigi felépítéséhez fűzött előítéleteinket. Az AMC sorozata ezt úgy éri el, hogy néha teljesen értelmetlennek tűnő jeleneteket nyújt szándékosan hosszúra, hogy aztán később még jobban üssön az epizódok egy-egy kegyetlenebb fordulata. De a Better Call Saul nem esik a túlzott komolykodás csapdájába, sőt továbbra sem fél hülyét csinálni szereplőiből, néha egészen a Benny Hill-t idéző, groteszk pillanatokig.

Ha a harmadik évad továbbra sem fél majd a végletektől, akár a kegyetlen fordulatokban vagy a humorában, akkor a Breaking Bad címet lassan le sem kell írnunk egy Better Call Saulról szóló kritikában.

Az AMC Magyarország csütörtökön esténként, 22 órától mutatja be a Better Call Saul új részeit.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Bicsérdi Ádám - Bodnár Zsolt Kult

Az évezred legjobb sorozatai, 19. rész: Breaking Bad

Mit tesz egy mintaférj és tisztességes családapa, ha rákos betegségben szenved, de szeretne méltó örökséget hagyni maga után? Ha Walter White-nak hívják, és kémiaórájára járt egy Jesse Pinkman nevű piti díler, akkor elkezdi felépíteni a drogbirodalmát. Az új tévés aranykor egyik első sikersorozata, a Breaking Bad a második helyig kúszott az 1080p Top 20 listán.

Bicsérdi Ádám - Bodnár Zsolt Kult

1080p: Tovább súlyosbodott függőségünk az év legjobb sorozataival

Mikor már azt hittük, a minden eddiginél nagyobb fordulatszámon pörgő sorozatipar elérte a csúcspontot, jött 2016, amikor olyan szériákon ámultunk, amelyek teljesen átalakították a tévés műfajról kialakított képünket. Felfedeztük a Vatikán titkos világát, az atlantai zeneipar útvesztőit, és együtt borzongtunk egy amerikai kisváros tinijeivel. Szerintünk ezek voltak 2016 legjobb sorozatai.