szerző:
hvg.hu

A 89 éves korában elhunyt Landau volt Jack Nicholson színésztanára, James Dean barátja és Marilyn Monroe párja is, Oscar-díját pedig Lugosi Béla eljátszásáért kapta.

A Hollywood Reporter című hollywoodi szaklap szerint Martin Landau július 15-én halt meg egy Los Angeles-i kórházban, "váratlan komplikációk" következtében.

Az osztrák zsidó származású Landau 1928. június 20-án született, végzettségének megfelelően pedig először karikaturistaként dolgozott a New York-i Daily News-nál, 17 és 22 éves kora között.

Ekkor Charlie Chaplin filmjeinek hatására elkezdett érdeklődni a színészet iránt, és beiratkozott az Actors Studióba, ahol összebarátkozott a néhány évvel később elhunyt James Deannel és osztálytársával, Steve McQueennel. Első jelentősebb filmszerepe a Hitchcock-féle Észak-Északnyugat című filmben volt 1959-ben, majd két hatvanas évekbeli eposzban, a Kleopátrában és A világ legszebb története – A Biblia című moziban is komolyabb szerepet kapott.

Martin Landau az Észak-északnyugat c. filmben
©

Később tévés színészként futott be, először 1966-tól játszotta a Mission: Impossible című sorozat egyik főszerepét három évadon keresztül (több Emmy-jelölés mellett egy Golden Globe-díjat be is gyűjtött érte), majd 1975 és 1977 között az Alfa holdbázis parancsnokát alakította.

Még nagyobb sztár lehetett volna, ha nem utasítja vissza a Star Trekben Spock szerepét, amivel így Leonard Nimoy futott be. "Valószínűleg meghaltam volna, ha el kell játszanom azt a szerepet. Még ma is ideges leszek, ha belegondolok. Az antitézise volt annak, amiért én színész lettem" – nyilatkozta 2011-ben.

Sokáig nem találta a számításait Hollywoodban, végül Francis Ford Coppola szemelte ki őt egyik elfeledett filmje, az 1988-as Tucker, az autóbolond legjelentősebb mellékszerepére, amiért meg is kapta első Oscar-jelölését. Egy évvel később újra jelölték, ekkor Woody Allen – általunk a legjobbjának választottBűnök és vétkek című filmjéért.

Harmadjára össze is jött a díj: Tim Burton 1994-es filmjében, az Ed Woodban a címszereplő rendező legnagyobb idolját, a magyar származású Lugosi Bélát alakította.

Az 1995-ös gálán többek közt a Ponyvaregény Samuel L. Jacksonjával versengett a díjért. Bár az Akadémia ügyesen kivágta az alábbi videóból, Landau köszönőbeszédét emlékezetesen lekeverték zenével, amiért a színész dühösen az állványra csapott, és azt üvöltötte, hogy "Nem!". Mint később elmondta, épp Lugosi Béla előtt akart tisztelegni, amikor kikapcsolták a mikrofonját.

Saját mentora, a method acting atyja, Lee Strasberg javaslatára elég hamar elkezdett színészetet tanítani, így olyanok tanítványai lehettek, mint Jack Nicholson, Anjelica Huston vagy Harry Dean Stanton.

Az ötvenes évek közepén egy rövid ideig – a Joe DiMaggiótól való válása és az Arthur Millerrel kötött házassága között – Marilyn Monroe volt a barátnője, de erről nagyon ritkán beszélt csak, ugyanis állítása szerint sosem akarta ugródeszkaként használni Monroe nevét, vagy dicsekedni a kapcsolattal.

Végül a mindkét nagy tévésorozatában vele együtt szereplő Barbara Baint vette feleségül, 1957 és 1993 között voltak házasok. Két lányuk született, közülük Juliet lépett szülei nyomdokába, aki talán a Buffy, a vámpírok réme Drusillájaként lehet itthon leginkább ismerős.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!