szerző:
MTI / hvg.hu

India a netsemlegesség elvére hivatkozott, amikor megtiltotta, hogy a Facebook bizonyos netes szolgáltatásokat ingyen elérhetővé tegyen. A Facebooknak a terjeszkedési ütemének fenntartásához van szüksége arra, hogy a fejlődő országokban élőkhöz is eljusson.

Az indiai távközlési hatóság hétfői bejelentéséből kiderül: a felügyelet tiltja, hogy az internetszolgáltatók külön szabályokat alakítsanak ki a különféle internetes szolgáltatásokra; a netsemlegesség felénk is vita tárgyát képező elve alapján a világhálón minden adatot ugyanúgy kell kezelni, nem lehet különbséget tenni. Ehhez képest a Facebook "Free Basics" szolgáltatása a közösségi oldal mellett csak bizonyos oktatási, egészségügyi és álláskeresési oldalakhoz engedett volna hozzáférést, más oldalakhoz nem, vagyis a Facebook döntötte volna el, hogy az ingyenes nethozzáférésével ki mihez férhet hozzá.

A szolgáltatás betiltása fájdalmas vereség a közösségi oldal számára, mert az amerikai vállalat az elmúlt hetekben masszív reklámkampánnyal próbált harcolni az ellen, hogy a hatóságok betiltsák a szolgáltatást.

©

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg a cég ingyenes szolgáltatásával, illetve az internet.org elnevezésű kezdeményezéssel egymilliárd embernek biztosítana ingyenes hozzáférést az internet általa meghatározott részéhez. Ehhez egyebek mellett internetszóró drónokat is bevetne a távol eső területeken, máshol a mobilszolgáltatókkal egyeznek a felhasználók számára ingyenes internetelérés biztosításáról. Erre egyébként nem csak a fejlődő országokban volt példa, Facebook Zero néven egy ideig nálunk is elérhető volt hasonló szolgáltatás.

A következő évtized végére 5 milliárd facebookozót vizionáló Mark Zuckerberg korábbi bejelentései alapján egyértelműnek látszik, egyre több országban szeretnék bevezetni azt, amit India most betiltott: a korlátozott hatókörű, de ingyenes internetet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!