szerző:
hvg.hu

A technológiai óriásvállalatok vezetői szerint nagyon nagyon nyugtalanító az, amit az FBI megpróbál rákényszeríteni az Apple-re. Az amerikai kormányzat egyre nagyobb erőkkel próbál hátsó bejárót beleépíttetni a telefonokba.

Miután az FBI két hónap után sem tudott bejutni egy jelkóddal lezárt iPhone-ba, egy szövetségi bíró arra kötelezte az Apple-t, hogy segítsen a nyomozó irodának. Az Apple viszont nem hajlandó a hatóságok által használható kiskaput fejleszteni, Tim Cook ezt félelmetes következményekkel járó dolognak nevezte a felhasználónak címzett nyílt levelében.

Nem sokkal később megszólalt a Google vezérigazgatója is. Sundar Pichai szerint Tim Cook levele nagyon fontos, az FBI kérése (és a szövetségi bíró utasítása) viszont aggasztó precedenst teremthet.

©

Bár most egy terroristához köthető telefon feltöréséről van szó, de ha kiskaput építenek a rendszerbe, akkor minden felhasználó személyes adatai nagyobb veszélyben lesznek – ez pedig már a Microsoft állásfoglalásának üzenete. De hasonlóra jutott a WhatsApp üzenetküldő alapítója is, Jan Koum teljes támogatását fejezte ki Tim Cooknak az ügyben.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!