szerző:
hvg.hu

Az amerikai űrhivatal a tervek szerint 2020-ban lövi majd fel az eddigi legmodernebb űrtávcsövet.

Idén áprilisban lesz 26 éve, hogy a NASA útnak indította eddigi egyik legsikeresebb eszközét, a Hubble űrtávcsövet. A 28 év működésre tervezett teleszkópot a tervek szerint 2018-ban a Csendes-óceanba irányítva semmisítik majd meg, és bár a helyét ekkortól a James Webb űrtávcső veszi majd át, hosszú távon egy másik szerkezet lehet az utódja.

©

A NASA nemrég bejelentette, hozzálátott a WFIRST (Wide Field Infrared Survey Telescope) névre keresztelt eszköz munkálatainak, ami a tervek szerint 100-szor többet láthat majd a világűrből, mint a Hubble. A készülék képes lesz kitakarni a nagyobb csillagok fényét is, így könnyebben tudja majd meghatározni a megfigyelt exobolygók kémiai összetételét.

Az indításra még egy darabig várni kell, a NASA tervei szerint 2020 közepén bocsáthatják majd fel. A szakemberek szerint ha a Hubble egy lőrés lenne, a Wfirstet egy hatalmas ablakhoz lehetne hasonlítani. Az űrtávcső segíthet megérteni az univerzum alakját, valamint betekintést nyerhetünk vele a sötét anyag természetébe is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!