szerző:
hvg.hu

A kínai netcenzúrát rendszeresen kritizáló amerikai kormányzat egyik legfontosabb rendvédelmi hatósága nagyjából ugyanazt gondolja a telefonjainkról, mint a kínai kormányzat.

Néhány napja Pekingbe látogatott az FBI-t vezető James Comey, aki a kínai média beszámolója szerint „biztonsági együttműködésről” egyeztetett a közbiztonságért felelős Guo Shengkun kínai miniszterrel. A látogatás kapcsán a Verge egy érdekes párhuzamra hívta fel a figyelmet: Comey és Guo mostanában egyaránt arra próbálják rávenni („rávenni”) az Apple-t, hogy a vállalat engedjen valamilyenféle hatósági hozzáférést az iPhone-okon futó iOS operációs rendszerbe.

©

Az FBI és Kína tehát egy oldalra került a telefonjainkért való hozzáférési harcban. Erre reagálva az Apple szoftverfejlesztésért felelős főnöke, Craig Federghi egyértelművé tette: ők is egységként kezelik a két országot, illetve a többit is: az Apple ugyanazokat a biztonsági protokollokat használja a világ összes országában. A bírósághoz eljuttatott dokumentumban Craig azt írja: bár világszerte sok hatóság vizsgálgatja az újabb és újabb iPhone-okat, az Apple semmilyen hozzáférést nem enged nekik azok forráskódjához. „Az egyetlen dolog, amit az Apple átad ilyen esetben [a hatóságoknak], az egy sima iPhone készülék.”

Miközben Kínában éppen egy egészen rémisztő távlatokat nyitó – habár kétségtelenül rengeteg haszonnal is kecsegtető – megfigyelési-osztályozási rendszer kiterjesztésén munkálkodnak, az FBI teljes erővel beleállt abba a telefon titkosítási/feltörési ügybe, melyben éppen ma este szolgálhat egy nagy pofonnal az Apple.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!