szerző:
hvg.hu

A történelem eddigi legnagyobb erejű zsarolóvírusos támadása terjed jelenleg az interneten. A mostanra már nem csak magánfelhasználók gépeit, hanem kórházak működését is megbénító attak egyetlen dologra világít rá: lusták vagyunk és felelőtlenek.

Elérhetetlenné teszi a számítógépen lévő fájlokat, lényegében használhatatlanná a gépet az a zsarolóvírus, ami a maga kategóriájában sosem látott sebességgel terjed és károkat okoz világszerte. (A péntek délután kezdődött, most is javában zajló támadás részleteiről itt olvashat.)

A vírusként terjesztett eszköz az NSA (amerikai titkosszolgálat) által észlelt Windows-sebezhetőséget használja ki. A biztonsági rés az operációs rendszer verziójában benne van. Azt kihasználva lehetőség nyílik rá a támadóknak, hogy távolról átvegyék a hatalmat a pc felett.

A helyzetben talán az a legszomorúbb, hogy egyértelműen emberi mulasztás miatt következhetett be. A MS17-010 kódjelű hibáról ugyanis a Microsoft nem csak, hogy régóta tud, de a március 14-én közzétett Windows-frissítőcsomag részeként már kiadták a javítást is rá. Ez azt jelenti, hogy a most megfertőzött számítógépek tulajdonosai az elmúlt két hónapban nem jutottak el odáig, hogy telepítsék a hónapról-hónapra, rendszeresen kiadott frissítés(eke)t. Sem otthon, sem a cégeknél – sem a kórházakban.

A Microsoft már elkészítette a javítást, mostanra minden gépre meg kellett érkeznie. A telepítésére – ha nincs automatikusra állítva a kapcsoló – a Vezérlőpult Windows Update pontjában van lehetőség. Windows 10 esetén a Gépház Frissítés és biztonság szekciójában található ugyanez. A csomag letöltése után (illetve az automatikus frissítés megléte esetén) már csak újra kell indítani a számítógépet, a hibajavítás akkor települ és aktiválódik majd.

[Frissítés: szombat reggelre Windows XP-re is elkészült a rendkívüli javítás, azt mindenképpen kézzel kell letölteni.]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.