szerző:
hvg.hu

Teljesen egyértelművé vált, hogy a Facebook azt szeretné elérni, hogy amit eddig a YouTube-ra töltöttek fel, azt mostantól a közösségi oldalra tegyék – ezt egy új videós felület bizonyítja, amelynek fontosabb lehetőségei nagyon ismerősek valahonnan, és még fel is vannak turbózva.

Néhány szerencsés amerikai felhasználónál kapcsolta be a Facebook a “Watch” felületet, amely számítógépen és mobil alkalmazáson is elérhető, és lényegében a közösségi oldal saját YouTube-jának felel meg.

Ez a lépés egyébként várható volt, hiszen két fontos hírt már megírtunk az ügyben: egyrészt a Facebook is belengette, hogy a YouTube-on kereshetőhöz hasonló fizetést garantál a vloggereknek, ráadásul vélhetően nagyobb eléréssel, majd a bizalmukat is elnyerte azzal, hogy megoldotta a videók jogtalan felhasználásának blokkolását.

©

Innentől kezdve már csak egy új, YouTube-szerű felület hiányzott, ez lesz a Watch, amely sikeres tesztelés esetén várhatóan minden felhasználónál megjelenik majd.

Élő és felvett műsorokat lehet itt nézni, profi és amatőr tartalomgyártóktól egyaránt, fel is lehet iratkozni a csatornájukra, hogy ne maradjunk le az új videókról, amelyeket természetesen kommentelni és lájkolni is lehet. Ismerős, ugye?

Mindezt a Facebook saját lehetőségeivel is felturbózza, olyan apróságokkal, amelyekre a YouTube nem képes. Így például azokat a videókat ajánlja, amelyek az ismerettségi körünkben (is) népszerűek.

Természetesen az Egyesült Államokban népszerűnek számító vloggereket is megnyert magának a Facebook, hogy a Watchra exkluzív videókat gyártsanak. Sőt, TV-ként is funkciónál, az amerikai baseball-liga mérkőzései már itt is élőben nézhetők. További hasonló exkluzív megállapodásokra lehet számítani, már csak azért is, mert van miből kifizetni a (YouTube-)sztárokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!