szerző:
hvg.hu

A jelek szerint Elon Musk meghallotta a kritikusok hangját, akik szerint nem lenne jó ötlet az autós forgalmat a város alá vinni. Most itt egy másik terv.

Alig egy évvel ezelőtt, 2017 májusában mutatta meg Elon Musk legújabb ötletét, amivel forradalmasítaná a városi közlekedést. A The Boring Company nem egy új elektromos autót fejlesztett, hanem egy olyan rendszert, amivel az autós közlekedést – részben – a föld alá lehetne vinni.

Az elképzelés szerint egy speciális lift segítségével vinnék a mélybe a város autóit, hogy aztán a föld alatt kiépített rendszerben mintegy 200 km/h-ra gyorsulva vigyék azokat a kívánt célállomásra. Ennek köszönhetően felgyorsulhatna a városi közlekedés, és az utakon is kevesebb autó lenne. Az első ránézésre meglehetősen futurisztikus elképzelésről aztán gyorsan kiderült, hogy nem is lenne annyira hasznos, mint azt korábban gondolták.

Vitézy Dávid, a BKK egykori vezére szerint például Elon Musk megoldása nem, hogy nem jelentene könnyebbséget a közlekedés számára, hanem még tovább fokozná a zsúfoltságot.

Mivel a forgalom a városok magját keresi főleg, az, hogy még több autót öntsenek alagutak a belvárosokra, semmire sem megoldás

írta akkor Vitézy. A fejlesztéssel kapcsolatban más szakemberek is hasonló véleményen voltak, amit a jelek szerint Elon Musk is meghallott.

A jelek szerint a cég átdolgozta a föld alatti közlekedés stratégiáját, ami a jövőben a gyalogosok és kerékpárosok, mintsem az autósok gyorsabb haladását tenné lehetővé. Erről az elképzelésről maga Elon Musk mutatott be egy videót a Twitter-oldalán.

Az videó alapján elég lenne a "megállóban" beszállni az adott buszba, majd az szép lassan a föld alá süllyedne, hogy elinduljon a kiválasztott cél felé. Elon Musk egy Twitteren érkezett kérdésre reagálva azt is elárulta, a szerelvény 240 km/h-s sebességgel robogna.

Hogy mikor lehet belőle valóság, az egylőre még kérdés, de Los Angeles alatt már fúrják az alagutakat, Washington pedig most egyezett bele a fúrások megkezdésébe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!