szerző:
hvg.hu

Hatalmas porvihar lepte el az arizonai Phoenix belvárosát kedd éjszaka, a viharos széllel érkező porfelhő fákat döntött ki, áramkimaradásokat okozott. A drasztikusan lecsökkent látási távolság miatt légi járatokat is törölni kellett - jelentette az AP hírügynökség.

A porvihar Tucson környékén alakult ki még délután, aztán észak felé haladt a sivatagon át - írta az AP hírügynökség, amely szerint a Phoenix völgyét elérő homokfal a radarjelzések alapján 2400-3000 méter magas lehetett, de magassága a völgyben később 1500 méteresre csökkent.

A helyi KSAZ-TV tévécsatorna beszámolója szerint a homokelhő egyes pontokon 80 kilométernél is szélesebb volt. A homokvihar miatt több ezren maradtak áram nélkül, és nem engedték felszállni az arizonai nagyvárosba tartó los angelesi és las vegasi járatokat sem. A 97 kilométer per órás széllökések az amerikai meteorológiai szolgálat szerint később északnyugat felé fújta a homokfelhőt Phoenix irányából, ahol több mint egy tucatnyi településen adtak ki figyelmeztetést a vihar miatt.

A helyiek rengeteg amatőr videót készítettek az ijesztő méretű porfelhőről, egy nagyfelbontású, gyorsított felvételen pedig annak lélegzetelállító terjedése látható.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!