szerző:
MTI

Az USA vezette nemzetközi koalíció az Iszlám Állam (IÁ) tíz magas rangú vezetőjével végzett az elmúlt egy hónapban - közölte kedden a koalíció szóvivője, Steve Warren, az amerikai hadsereg ezredese. Az egyik likvidált célpont folyamatosan gyártotta a terrortámadások terveit.

Célzott támadásokkal végeztek a terroristákkal, akik között olyanok is voltak, akik nyugati célpontok ellen terveztek és szerveztek támadásokat - közölte Steve Warren ezredes.   

Az IÁ-ellenes katonai szövetség végzett Abdul Kadír Hakimmal, aki a terroristák Szírián és Irakon kívüli műveleteit segítette, és kapcsolatban állt azokkal is, akik a novemberi párizsi merényletet végrehajtották. Moszulban ölték meg múlt szombaton.

Két nappal korábban, december 24-én végzett a koalíció Szíriában a francia Charaffe al Mouadannal, aki közvetlen kapcsolatban állt a belga Abdelhamid Abaaouddal, a párizsi terrortámadás feltételezett kitervelőjével és megszervezőjével. "Mouadan folyamatosan tervezett további terrortámadásokat" - ismertette Steve Warren.

Az ezredes szerint az IÁ elleni szárazföldi katonai sikerek is legalább részben annak tudhatóak be, hogy légicsapásokkal sikerül leszámolni a terrorszervezet egyre több vezetőjével. "De még élesek a karmai" - jegyezte meg az IÁ-ról a katonai szóvivő.

Légitámadás után Ramadiban december 29-én
©

Egy francia hírszerzési forrás az AFP hírügynökséggel azt közölte, hogy Mouadan a Bataclannál végrehajtott támadás egyik elkövetőjének barátja volt, 2013-ban ment Szíriába, amikor már vizsgálat folyt ellene, de nem tartóztatták le.

Pedig 2012-ben már egyszer elfogták Párizs közelében, amikor két barátjával, köztük a Bataclannál gyilkoló Samy Amimourral Szomálián keresztül Jemenbe vagy Afganisztánba készültek. Mouadan az interneten keresztül került a szélsőséges eszmék befolyása alá, és egy rendőrségi lőtérre járt gyakorolni - írta a francia hírügynökség.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!