szerző:
hvg.hu

Norvégia a tervek szerint 4-5 ezer menedékkérőt toloncol vissza más európai országokba – jelentette be Erna Solberg norvég miniszterelnök. Magyarországra körülbelül 860 embert küldenének vissza – írja a The Local az Aftenposten beszámolója alapján.

A norvég kormányfő egyértelművé tette, hogy az Európába érkező menedékkérők ügyét azokban az országokban kell rendezni, ahol annak idején regisztrálták őket.

A dublini szabályozás alapján a Norvégiába 2015-ben érkezett nagyjából 33 ezer menekült közül 4-5 ezret küldenek vissza a regisztráció helyszínére. Norvégia nem EU-tag, így külön megállapodást kötött az unióval a dublini szabályozás alkalmazásáról.

A Magyarországra visszairányítandó 860 menekült között körülbelül 50 szíriai van. A cikkben megjegyzik, hogy a magyar hatóságokat sok kritika érte az elmúlt időszakban azért, ahogyan kezelték a dél felől érkező menekülthullámot.

Norvégia november végén hivatalos úton kereste meg Magyarországot a visszaküldésre váró menekültek ügyében, és állítólag január végére érkezhet meg a magyar hatóságok válasza.

A menekültek jogainak védelméért dolgozó egyik norvég szervezet aggódik amiatt, hogy a migránsok egy részét visszaviszik Magyarországra, ami egyes beszámolók szerint nem biztonságos a menekültek számára. A norvég nagykövetség múlt nyáron ugyancsak arra figyelmeztette a norvég külügyminisztériumot, hogy Magyarországon magasra hágott az idegengyűlölet.

Anna-Marie Sikó, Magyarország norvégiai nagykövete azzal érvelt az Aftenpostennek, hogy Magyarország nem az elsődleges befogadó ország ebben az esetben, mivel a menekültek átmentek más államokon is, mielőtt átlépték a magyar határt.

Ugyancsak az Aftenpostenben olvasható az is, hogy körülbelül 400 szíriai menedékkérő, köztük 88 gyermek ügyében már döntöttek a norvég hatóságok, és őket biztosan visszaküldik más európai országokba.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!