szerző:
MTI

Három nappal az újraindítása után leállt a Takahama nukleáris erőmű egyik blokkja. Az áramfejlesztő rendszerben észleltek hibát.

Automatikusan leállt hétfőn a Fukui prefektúrában lévő Takahama atomerőmű négyes blokkja, miután az áramfejlesztő rendszerben hibát észlelt a biztonsági rendszer. Az erőművet üzemeltető vállalat, a KEPCO közlése szerint a reaktor hűtőrendszere rendben működött.

A KEPCO február 26-án helyezte üzembe a Takahama város melletti atomerőmű négyes reaktorát, amivel négyre emelkedett a szigetországban üzemelő atomreaktorok száma. A Takahama erőmű reaktorai kevert urán-plutóniumoxid, más néven a MOX üzemanyaggal működnek. A blokk újraindítását egy másik incidens előzte meg: február 20-án legalább 34 liter hűtőfolyadék szivárgott a reaktor melletti épületbe egy rosszul záró csőszelepből. A hűtőfolyadékban lévő anyagok radioaktivitása jóval a megengedett határ alatt volt. Az atomerőmű üzemeltetője szerint a kiszivárgott folyadék nem okozott károkat a környezetben. 

©

A Takahama atomerőmű a második az országban, amelyben az öt évvel ezelőtti a fukusimai földrengés és szökőár okozta nukleáris balesetet követően elfogadott új biztonsági szabályok életbelépése óta újraindulhatott az áramtermelés. A Kjusu prefektúrában található Szendai atomerőmű két blokkját tavaly indították újra. A Takahamakét blokkját idén januárban és februárban helyezték üzembe. A fukusimai atombaleset előtt működő több mint ötven atomreaktorból 43 minősül újraindításra alkalmasnak, és ezek közül 24-nél kezdték meg az engedélyezési eljárást.

Abe Sindzó miniszterelnök 2012-es hatalomra jutása óta – a fukusimai katasztrófa miatti társadalmi ellenkezés dacára is – az atomreaktorok újraindítása mellett kardoskodik, azzal érvelve, hogy a gazdasági szükségszerűség ezt kívánja. A szigetország ugyanis a 2011-es szerencsétlenség előtt áramigényének nagyjából 30 százalékát fedezte atomenergiából, s azóta javarészt a földgáz- és kőolajimport növelésével kénytelen pótolni a hiányzó kapacitásokat, ennek pedig még a nyersanyagok világpiaci árának esése ellenére is hatalmas ára van.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!