szerző:
hvg.hu

Két pokolgép robbant kedd reggel a brüsszeli Zaventem reptéren, majd egy újabb az Európai Parlament közelében található Maalbeek metróállomásnál is. A terrortámadásokban 31-en meghaltak és mintegy 270-en megsérültek. Magyar sérültjei is voltak a merényletnek, Orbán Viktor emelt a hazai terrorkészültségen. Az elkövetők öngyilkos merénylők voltak, egy testvérpár, akik az Iszlám Állammal állhattak kapcsolatban, de a társaik még szökésben vannak.

A legfontosabb események:

 • Két robbanás rázta meg kedd reggel 8 óra előtt a brüsszeli Zaventem repteret. A robbanások az indulási oldalon történtek a terminálban, az épület csúnyán megrongálódott, leszakadt egy álmennyezet és sokan megsérültek.
 • Kicsivel később az Európai Parlament közelében található Maalbeek metróállomásnál is robbantottak.
 • A belga hatóságok szerint 31-en haltak meg a terrortámadásokban, a legfrissebb hírek szerint pedig további 270 ember sérült meg. A reptéri robbantásokban 11-en, a metróban 20-an veszthették életüket.
 • A támadásnak volt két magyar áldozata is, egyikük a repülőtéren, másikuk a metróban sérült meg. Mindkettejüket meg kellett operálni, de állapotuk stabil.
 • Hivatalosan terrortámadásnak minősítették a robbantásokat, öngyilkos merénylet történt.
 • A belga hatóságok azonosítottak két robbantót: Khalid és Ibrahim el-Bakraoui a nevük, egy testvérpárról van szó. Egyikük a reptéren, másikuk a metróban robbantotta fel magát.
 • A testvérpárnak volt még legalább két társa, egyikük valószínűleg meghalt, másikuk jelenleg szökésben van. A rendőrök előállítottak egy embert.
 • Kedden este a rendőrök egy házkutatás során megtalálták a terroristák rejtekhelyét, ahol rengeteg további robbanószert találtak.
 • Értesülések szerint a múlt pénteken lekapcsolt Salah Abdeslam, a tavalyi párizsi terrortámadások szervezője is részt vett a keddi merénylet megszervezésében.
 • Orbán Viktor miniszterelnök elrendelte itthon a másodfokú terrorkészültséget.
 • Belgiumban háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el.
 • További részleteket itt olvashat az eseményekről!
1 2 3 4 5 6 7
25
Sorrend megfordítása

Tudósításunkat mára lezárjuk

Holnap jelentkezünk az újabb fejleményekkel, köszönjük a figyelmet.

Obama: Legyőzzük az Iszlám Államot

A világnak össze kell fognia a terrorizmus elleni küzdelemben, az Egyesült Államok pedig le tudja és le is fogja győzni az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet – hangsúlyozta szerdán Barack Obama amerikai elnök argentínai látogatásán, egy nappal a brüsszeli merényletek után.

Washington továbbra is minden segítséget megad a támadások kivizsgálásához és az elkövetők bíróság elé állításához.

©

 

 

Szomorú katalógus: 40 országból jöttek a brüsszeli terror sebesültjei

31 halottja, 300 sebesültje van a brüsszeli támadásoknak, a legtöbben égési sérüléseket szenvedtek. Négy kómában lévő sérültet még nem sikerült azonosítani.

Azonosították a másik reptéri merénylőt, Magyarországon is járt

Najim Laachraouiként azonosították a Zaventem repülőtér eddig ismeretlen öngyilkos merénylőjét – legalábbis eddig meg nem erősített hírek szerint. Szinte kísérteties, hogy a robbantás előtti este adták ki a belga hatóságok a fotóját, akkor még a párizsi merénylő, Salah Abdeslam segítőtársaként keresték.

©

Kerry Brüsszelbe utazik

John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken Belgiumba utazik, hogy belga és uniós vezetővel találkozzon – adta hírül a Reuters.

Erdogan: Az egyik brüsszeli támadó már tavaly júniusban megvolt

A brüsszeli merénylők egyikét júniusban elfogták Törökországban, onnan Belgiumba szállították – idézte az AP hírügynökség a török elnököt.

A Le Figaro azzal egészíti ki az információt, hogy Törökország kiutasította a későbbi robbantót. A belga hatóságok aztán szabadon engedték az illetőt, mert nem látták bizonyítottnak dzsihadista kapcsolatait.

Belga zászlóba öltözött a világ több jelentős épülete

Kattintás után a többi fotó is látszani fog.

©

Putyin: "Borzalmas tragikus események"

A német külügyminisztert fogadta Dmitrij Medvegyev kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában. Medvegyev "az egész civilizált világ" elleni támadásnak nevezte a Brüsszeli merényleteket, amelyek rávilágítottak Európa sebezhetőségére és a nemzetközi terrorizmus elleni összefogás szükségességére.

Putyin a találkozó elejéről készült televíziós felvételen arról beszélt, hogy a megbeszélésen kénytelenek lesznek kellő figyelmet fordítani a Belgiumban történt "borzalmas tragikus eseményekre".

Az orosz elnök a tárgyalás témái között nevezte meg Moszkva és Berlin, illetve Oroszország és az EU kétoldalú viszonyát, valamint a legégetőbb világpolitikai kérdéseket. Megállapította, hogy a meglévő problémák ellenére a külügyminisztériumok vonalán "eléggé dinamikusan" folyik a munka.

©
1 2 3 4 5 6 7
25

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!