szerző:
hvg.hu

Donald Trump amerikai elnök a hírek szerint éppen nyaral, de a Twittert azért használja. Pénteken újra Észak-Korea ügyében üzent, elég súlyosat.

"Teljesen készen állnak a katonai megoldások, csőre töltöttünk arra az esetre, ha Észak-Korea nem bölcsen cselekszik. Remélhetőleg Kim Dzsong Un más utat választ" – ezt írta pénteken a Twitteren Donald Trump.

A bedminsteri golfklubjában szabadságát töltő amerikai elnök csütörtökön is megszólalt Észak-Korea ügyében, akkor azt mondta: az Egyesült Államok egyelőre "nem beszél" megelőző csapásmérésről Észak-Koreára, majd meglátják, mi történik.

Ugyanakkor figyelmeztette Észak-Koreát: ha bármit is lép, vagy támadást tervez az Egyesült Államok és szövetségesei ellen, akkor "legyen nagyon ideges", mert "olyan bajba kerülhet, mint korábban kevés más nemzet".

Trump úgy vélte: "talán nem volt eléggé kemény" a keddi kijelentése, amely szerint "tüzet és haragot" zúdít Észak-Koreára. Megjegyezte: Észak-Korea "hosszú évek óta ezt csinálja országunkkal, és már ideje volt, hogy valaki felemelje szavát ennek az országnak a népéért és más országok népeiért is".

Észak-Koreából Trump keddi fenyegetőzésére úgy reagáltak: körbelőnék Guam szigetét, hogy bizonyítsák, nem a levegőbe beszélnek. Ehhez négy Hvaszong-1-es rakétát használnának, robbanófej nélkül, amelyek előbb átrepülnek Japán felett, majd Guamtól 30-40 kilométerre, nemzetközi vizekbe csapódnának be. Guam amerikai birtok, és a térség legfontosabb haditengerészeti támaszpontja és légibázisa. A terv bemutatása annyiban volt szokatlan, hogy Észak-Korea korábban általános fenyegetőzésekkel dobálózott, ilyen konkrétan még nem vett célkeresztbe ellenséges célpontokat.

Közben pénteken az észak-koreai helyzet miatt fokozott hadkészültségbe helyezték az orosz Távol-Keleten a légvédelmet – közölte a Ria Novosztyi hírügynökséggel az orosz szenátus védelmi és biztonsági bizottságának volt elnöke. Viktor Ozerov szerint az orosz hadsereg fokozottan figyeli azokat a területeket, ahonnan rakétákat lőhetnek ki.

Angela Merkel német kancellár pénteken bírálta a szembenálló oroszágok közötti éles hangvételt. Szerinte sem a kijelentések élességének  fokozása, sem a katonai beavatkozás nem jó válasz. Inkább a békés megegyezésre való igyekezetet szorgalmazta. Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje a konfliktus megoldására az iráni atomegyezményhez hasonló diplomáciai megállapodást javasolt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!