szerző:
hvg.hu

Donald Trump amerikai elnök a hírek szerint éppen nyaral, de a Twittert azért használja. Pénteken újra Észak-Korea ügyében üzent, elég súlyosat.

"Teljesen készen állnak a katonai megoldások, csőre töltöttünk arra az esetre, ha Észak-Korea nem bölcsen cselekszik. Remélhetőleg Kim Dzsong Un más utat választ" – ezt írta pénteken a Twitteren Donald Trump.

A bedminsteri golfklubjában szabadságát töltő amerikai elnök csütörtökön is megszólalt Észak-Korea ügyében, akkor azt mondta: az Egyesült Államok egyelőre "nem beszél" megelőző csapásmérésről Észak-Koreára, majd meglátják, mi történik.

Ugyanakkor figyelmeztette Észak-Koreát: ha bármit is lép, vagy támadást tervez az Egyesült Államok és szövetségesei ellen, akkor "legyen nagyon ideges", mert "olyan bajba kerülhet, mint korábban kevés más nemzet".

Trump úgy vélte: "talán nem volt eléggé kemény" a keddi kijelentése, amely szerint "tüzet és haragot" zúdít Észak-Koreára. Megjegyezte: Észak-Korea "hosszú évek óta ezt csinálja országunkkal, és már ideje volt, hogy valaki felemelje szavát ennek az országnak a népéért és más országok népeiért is".

Észak-Koreából Trump keddi fenyegetőzésére úgy reagáltak: körbelőnék Guam szigetét, hogy bizonyítsák, nem a levegőbe beszélnek. Ehhez négy Hvaszong-1-es rakétát használnának, robbanófej nélkül, amelyek előbb átrepülnek Japán felett, majd Guamtól 30-40 kilométerre, nemzetközi vizekbe csapódnának be. Guam amerikai birtok, és a térség legfontosabb haditengerészeti támaszpontja és légibázisa. A terv bemutatása annyiban volt szokatlan, hogy Észak-Korea korábban általános fenyegetőzésekkel dobálózott, ilyen konkrétan még nem vett célkeresztbe ellenséges célpontokat.

Közben pénteken az észak-koreai helyzet miatt fokozott hadkészültségbe helyezték az orosz Távol-Keleten a légvédelmet – közölte a Ria Novosztyi hírügynökséggel az orosz szenátus védelmi és biztonsági bizottságának volt elnöke. Viktor Ozerov szerint az orosz hadsereg fokozottan figyeli azokat a területeket, ahonnan rakétákat lőhetnek ki.

Angela Merkel német kancellár pénteken bírálta a szembenálló oroszágok közötti éles hangvételt. Szerinte sem a kijelentések élességének  fokozása, sem a katonai beavatkozás nem jó válasz. Inkább a békés megegyezésre való igyekezetet szorgalmazta. Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje a konfliktus megoldására az iráni atomegyezményhez hasonló diplomáciai megállapodást javasolt.