szerző:
hvg.hu

Nem ijedtek meg, hanem inkább körbelőnék Guamot.

Kinevette az észak-koreai vezetés Donald Trump amerikai elnök fenyegetőzését, miszerint "sosem látott tűzvihart" kapnak a nyakukba, ha nem állnak le a rakéta- és atomprogrammal.

Meghátrálás helyett Phenjan közölte, hogy éles helyzetben először Guam szigetére fognak nukleáris csapást mérni. A sziget amerikai birtok, és a térség legfontosabb haditengerészeti támaszpontja és légibázisa.

A kommunista rezsim bizonyítani kívánja, hogy nem a levegőbe beszél. A demonstrációhoz négy Hwasong-1-es rakétát használnának – robbanófej nélkül –, amelyek előbb átrepülnek Japán felett, majd Guamtól 30-40 kilométerre, nemzetközi vizekbe csapódnának be. Ezzel elég hitelesen jeleznék, hogy szükség esetén valóban le tudnak csapni az amerikai bázisra. A terv bemutatása annyiban szokatlan, hogy Észak-Korea korábban általános fenyegetőzésekkel dobálózott, ilyen konkrétan még nem vett célkeresztbe ellenséges célpontokat.

Guam szigetén 162 ezren laknak, Phenjantól 3400 kilométerre helyezkedik el. A katonai állomány körülbelül 6000 fő. A katonai repülőtéren egyebek mellett hat B-1B nehézbombázó állomásozik, ebből kettő egy hete részt vett egy a Koreai-félsziget feletti elrettentő gyakorlaton.

A Guardian által megszólaltatott szakértő szerint ha a koreaiak tartják magukat a tervhez, az komoly dilemmákat jelent az amerikai hadseregnek. A rakétákat elvileg már Japán felett megpróbálhatnák lelőni, illetve a Guam melletti célkijelölés miatt is léphetnek. A rakétaelhárítás azonban nem triviális feladat, és egyáltalán nem biztos, hogy sikerrel járnának, márpedig egy kudarc rendkívül megalázó lenne, és gyengeséget mutatna. Igaz, ez az észak-koreai technológiára is áll, a legutóbbi rakétatesztnél sem volt egyértelmű, hogy a lövedékek milyen állapotban érkeztek a célba, és egyáltalán túlélné-e egy atomtöltet a leszálló ágat.

Az elemző viszont azt is hozzáteszi, hogy Észak-Korea valószínűleg éppen a háborút próbálja elkerülni azzal, hogy emeli a tétet. Az rakétakísérletek amúgy is indokolnák egy amerikai-koreai katonai forródrót létrehozását – hasonlóan a szovjet-amerikai tájékoztatási rendszerhez –, és ez a hivatalos kommunikáció megteremtésének első lépése lehet.

Guamból támadnának az amerikaiak
A Pentagon már előkészített egy tervet arra az esetre, ha Donald Trump elrendelné az Észak-Korea elleni háborút. Az NBC értesülése szerint ebben éppen a Guamról felszálló B-1B bombázók vinnék a főszerepet. Célpontjaik között mintegy két tucat rakétaindító és kísérleti telep lenne. James Mattis védelmi miniszter közölte, a világ legprecízebb és legerősebb támadókapacitása áll rendelkezésre, de ennek ellenére továbbra is a diplomácia feladatának tekinti a válság kezelését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!