szerző:
hvg.hu

A fehér felsőbbrendűséget hirdető rasszisták és az ellentüntetők véres összecsapása után az újabb felvonulás lefújták, Donald Trump elnök is elítélte az erőszakot, amelynek halálos áldozata is van.

A Virginia állambeli Charlottesville hatóságai a rendkívüli állapot kihirdetésével próbálnak véget vetni a válsághelyzetnek, amely a péntek esti neonáci tüntetés nyomán alakult ki, amikor a rasszista tüntetők összecsaptak az ellentüntetőkkel. A szervezők és az ellentüntetők is azt mondták, ez volt az elmúlt évek legnagyobb ilyen fajta szélsőjobboldali erődemonstrációja az Egyesült Államokban.

Az úgynevezett "fehér nacionalisták", akik közül sokan sisakot és pajzsokat viseltek, reggel ismét az utcákra vonultak, és szombat estére újabb felvonulást hirdettek. Ez utóbbit a hatóságok fellépése nyomán állítólag kénytelenek voltak lefújni, de a legfrissebb hírek szerint a rendőröknek csak átmenetileg sikerült kiüríteni a tüntetés helyszínét, az indulatok magasra hágtak, barikádok emelkedtek, a rendőrség könnygázzal próbálta megfékezni a szembenállókat, valaki pedig autóval hajtott az ellentüntetők tömegébe. A BBC már egy halottról is tud, de nem világos, hogy ő az autós incidens áldozata-e.

A rasszista tiltakozókat az dühítette fel, hogy a város egyetemének vezetői úgy döntöttek, eltávolítják Robert E. Lee tábornok szobrát. A virginiai Lee a konföderációs csapatok főparancsnoka volt az amerikai polgárháborúban, támogatta a rabszolgaság fenntartását is.

Az összecsapásoknak legalább nyolc sérültje van, a New York Times szerint ehhez köthető egy hármas autóütközés, amelynek szintjén vannak sérültjei. Erről a város is beszámolt hivatalos Twitter-oldalán:

A charlottesville-i erőszakot Trump elnök is elítélte:

Charlottesville-t liberális városként tartják számon az Egyesült Államokban: a tavalyi elnökválasztáson a voksolók 86 százaléka Hillary Clintont támogatta – emlékeztetett a BBC. Amóta bejelentették Lee tábornok szobrának eltávolítási tervét, a Ku Klux Klan is tüntetést rendezett az államban, ám az akkori hírek szerint az ellenük tüntetők nagyobb számban jelentek meg.