szerző:
hvg.hu

A Barcelonához közeli katalán város, Ripoll imámja radikalizálta a barcelonai merényletet elkövető marokkói származású fiatalokat - állítja az AP amerikai hírügynökség spanyol rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A merényletet elkövető terroristák valamennyien Ripollban éltek, s a rendőrök a támadás után átkutatták a júniusban eltűnt, ugyancsak marokkói származású imám házát. Az imám, Es Statty korábban azt mondta ismerőseinek, hogy hazatér néhány hónapra, hogy találkozzon családtagjaival, ám mint most kiderült, egyik ismerőse látta őt Ripollban néhány nappal a 13 emberéletet követelő merénylet előtt.

A spanyol rendőrség szerint valószínű, hogy Es Satty  az egyike annak a két személynek, aki az ugyancsak Barcelonához közeli Alcanarban felrobbant "bombagyárban" vesztette életét. A robbanásban megsemmisült az a robbanószer, amit a terroristák a merényletekhez használtak volna, s ezért döntöttek úgy, hogy járművekkel hajtanak a sétáló emberek közé. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!