szerző:
MTI

Rénszarvasok koponyáiból készült függönyt húzott a norvég parlament épülete elé egy lapp művész, hogy a kormány rénszarvasállományt ritkító politikája ellen tiltakozzon.

Maret Anne Sara 400 olyan állat koponyájából készítette az installációt, amelyeknek golyó oltotta ki az életét.

A Norvégia északi részén élő őslakosok közül származó művész csütörtökön az NRK tévének azt mondta, hogy szerinte a kormány rénszarvasokat tizedelő szándéka teljesen elhibázott és tisztességtelen.

Az intézkedéssel a hivatalos indoklás szerint azt akarják elérni, hogy az országban élő mintegy 220 ezer rénszarvas legeltetése ne terhelje túl a tundrát.

A művész bátyját, Jovsset Ante Sarát támogatja a műalkotással.

A férfi jogi úton kétszer is sikerrel megakadályozta, hogy 116 rénszarvasának számát 41-gyel csökkentenie kelljen. Azt mondta, nem tudna megélni, ha ennyi állatát le kellene vágnia.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!