szerző:
MTI

Moratóriumot hirdetett a halálbüntetések végrehajtására Adama Barrow gambiai elnök, aki az ilyen büntetések eltörlése irányába tett első lépésnek nevezte döntését – jelentette az AP amerikai hírügynökség hétfőn.

Az államfő a gambiai függetlenség napján tartott beszédében jelentette be a döntést vasárnap. A kis nyugat-afrikai ország a diktatúra 22 éve után megkezdte a jogállamiság alapjainak lerakását. Barrow kormánya mindössze egy éve van hivatalban, de már hozzálátott a jogi és alkotmányos reformokhoz, és folyamatban van a megbékélésért, valamint az emberi jogokért felelős bizottságok létrehozása.

Yahya Jammeh diktátor uralmát önkényes letartóztatások, rejtélyes eltűnések és törvényen kívüli gyilkosságok jellemezték. Gambia 2012-ben azzal került a címlapokra, hogy Jammeh a nemzetközi tiltakozások ellenére kivégeztetett kilenc halálra ítélt foglyot. Az akkori elnök elmondta: döntésének célja az volt, hogy példát statuáljon, és csökkentse a bűncselekmények egyre növekvő számát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!