Mi a pálya Szadán? Hát, egyelőre nem fogja motorzúgás zavarni a helyieket

8 perc

2020.03.17. 14:00

Hónapokig izgalom uralta a fővároshoz közeli Szada közéletét, mert egy vállalkozó gokartpályát álmodott nem messze a falutól. Ráadásul tervéről nem sokan tudtak. Aztán megindult az adok-kapok, a dolog pedig ott tart, hogy az önkormányzat elutasította Körmöczi Csaba elképzelését.

Hepehupás úton haladunk Szada külterületén, Körmöczi Csaba itt vett földet, 13,5 hektárt azzal a céllal, hogy gokartpályákat, kresz- és bicikliparkot, szállodát építsen.

„Ez az én területem, ez itt az egyik sarka”

– mutatja. A területet nyolc tulajdonostól három év alatt vásárolta össze, fokozatosan terjeszkedett. Korábban is működtetett már gokartpályát Heves megyében, Visonta mellett. Azt mondja, egy ideje fantáziát lát az autósportban, már csak azért is, mert négy fiából három gokart-, illetve autóversenyző.

Úgy számol, 300-400 millió forintba kerülne a szadai pályák megépítése, a teljes beruházást másfél milliárdra becsüli, a pénzt befektetőktől várná, a megtérülést nyolc-tíz évre teszi. Elmondása szerint lennének is olyan emberek, akik hajlandóak lennének pénzt adni rá. Gokartpályából már most is működik több kisebb az országban, ahhoz hasonló viszont, amilyet Körmöczi Csaba elképzel, csak kettő van, egy Kecskeméten, egy másik Kakucson.

Körmöczi Csaba tervezett gokartpályája helyszínén

Göröngyös út

Túry Gergely

  • Petíció és ellenpetíció

A helyieket ez nem igazán hatotta meg, petíciót indítottak a vállalkozó kezdeményezése ellen. A NO-GOKART! néven indult és azóta már befejeződött aláírásgyűjtés aktivistái szerint a gokartpálya megépítése társadalmi és környezetvédelmi szempontból is elfogadhatatlan. Ezt azzal indokolták, hogy

  • a pályák üzemeltetése plusz zaj- és levegőterheléssel, az autóforgalom növekedésével járna,
  • az építkezéssel újabb parcellázásokra, ipari-, és lakóterületek kialakítására nyílna lehetőség,
  • természetvédelmi szempontból káros, hogy a pályákat Natura 2000 területek közé ékelve, illetve részben ezen építenék meg,
  • ha a közeli Hungaroring zaját hallják, akkor a gokartok is hangosak lesznek,
  • az ingatlanok veszítenek értékükből.

Az íveket végül csak az interneten 796-an írták alá, papíron további 664 elutasítás jött össze. Szadától Veresegyházon át Szentjakabig, a pálya tervezett helyszínének nagyjából másfél kilométeres körzetében jelezték a környékbeliek, hogy nem kérnek a gokartpályából. Az aláírásokat helyi civilek és a veresegyházi Tavirózsa Környezetvédő Egyesület gyűjtötte össze, de ez nem jelentette, hogy az ügynek vége is.