Kulcsár István: Nem ezt ígértétek! Regénynek álcázott korrajz

HVG

1 perc

2020.04.06. 14:00

A külpolitikai tudósítóból és szakértőből regényíróvá lett 87 éves Kulcsár István legújabb könyvének főszereplője egy fiatal újságíró, aki már a negyvenes években a Szabad Néphez szeretett volna kerülni, és a történelem az ő újságolvasmány-élményeiből álló naplóján keresztül elevenedik meg.

Korrajznak álcázott önéletrajz ez a javából – fordíthatjuk visszájára az igazi regények esetében ritkán használt alcímet. Az egykoron hol Moszkvából, hol New Yorkból tudósító Kulcsár Istvánnak az irodalmiasítással vélhetően több célja is volt: úgy kiélni kiapadhatatlan mesélőkedvét, hogy páratlan memóriájának köszönhetően a legapróbb részleteket is megőrző tudásának és tapasztalatainak tárházából csak annyit adjon át, amennyit ő akar (egyébként lenyűgözően sokat). S mert íróként a tények nem kötik, szárnyaló fantáziával mondhatja a (József Attila által megverselt) valódit.

Facebook

Ezúttal az 1940-es évekbe kalauzolja olvasóit, elbeszélői énje, a vele egyidős főhőse, a naplófeljegyzéseit szorgosan rovó, Magyarország temérdek táját, de legfőképp Budapestet jól ismerő, az 1945 után újságírótanonccá lett Velkó Péter.