A politikusok kezében fegyverré vált a koronavírus eredettörténete

Nagy Gábor

3 perc

2020.05.15. 08:00

A tudósok a koronavírus kiindulópontját és ellenszerét, az orvosok a terjedésének a kezdetét keresik, a politikusok pedig azon vitatkoznak, ki a felelős a járványért.

Az 57 éves Patricia Dowd február 6-án, szívrohamban hunyt el kaliforniai otthonában. Nemrég az illetékes Santa Clara megyei halottkém bejelentette, hogy az infarktus koronavírus-fertőzés következménye volt, a nő nem szenvedett krónikus betegségben, és a halála előtti időszakban nem tett távolabbi utat, így a kórt a környezetében kellett elkapnia.

Egyelőre ez a legrégebbi haláleset, amit az Egyesült Államokban a vírus számlájára írnak. Korábban úgy tudták, először február 26-án, Seattle környékén vesztette életét két ember a járvány következtében. De aligha marad így, mert több szövetségi államban is nekiláttak átvizsgálni a halotti bizonyítványokat és a kórházi mintákat, leleteket.

A közegészségügyi szakemberek azt gyanítják, a kórokozó már az eddig ismert legkorábbi időpont, január 21-e – amikor egy Vuhanból érkezett, harmincas éveiben járó férfi szervezetében észrevették – előtt megjelenhetett a tengerentúlon.