A járvány alatt is ömlik a közpénz a kastélyprogramba

Szabó Yvette

4 perc

2020.06.03. 09:00

Száz éve nem volt annyi karbantartott csodás kastélya Magyarországnak, mint amire most van kilátás a felújítási programnak köszönhetően – és egyes üzletemberek boldogulására.

A nemzetközi diplomáciai játszmákban hangadó Esterházyak éjszakánként egy titkos, felhúzható lépcsőn közlekedtek a földszinti grófi és az emeleti grófnéi lakosztály között – ez is kiderült az elmúlt évek munkálatai során, amikor feltárták, majd felújították a szerteágazó családfával rendelkező família tatai ágának barokk kastélyát. Mindez alig néhány szobányira onnan, ahol I. Ferenc osztrák császár és magyar király 1809-ben aláírta a napóleoni háborúkat lezáró békét.

A Tudor-kort idéző nádasdladányi kastély pedig egy szívszorító szerelmi történet gyümölcse. Az ugyancsak történelmi Nádasdy család egyik Ference 1868-ban fényes esküvőn vezette oltárhoz Zichy Ilonát a pesti Egyetemi templomban, hogy azután csapot-papot otthagyva, lakoma nélkül kocsizzon le a birtokra, és megszője álmát a csipkézett bástyákkal, díszes kéményekkel és meredek tetőrészletekkel meseszerűvé varázsolt palotáról. A fiatal ara azonban már nem élhette meg a kastély átalakítását.