A kiterjedtebbé vált tőzsdei spekuláció áll az élelmiszer-drágulás mögött - állítja egy tanulmány

Az élelmiszerárak emelkedése nem a természetes piaci erők eredménye, hanem a burjánzó spekuláció - állítja egy friss tanulmány, amelynek készítői arra is rávilágítanak, hogy az alapanyagok megállíthatatlan drágulása ellenére a nagy élelmiszeripari cégek óriási profitra tettek szert.

A kiterjedtebbé vált tőzsdei spekuláció áll az élelmiszer-drágulás mögött - állítja egy tanulmány

Az Európai Parlament Egységes Baloldali/Északi Zöld Baloldal nevű frakciója kért fel két egyetemi oktatót arra, vizsgálják meg, milyen folyamatok húzódnak meg az elmúlt évek élelmiszerár-robbanása mögött.

Sophie van Hullen, a Manchesteri Egyetem közgazdászoktatója és Tomaso Ferrando, az Antwerpeni Egyetem Jogi Karának professzora ötvenoldalas anyagot készített, amelyből kiderül, hogy a nagyvállalatok, köztük a Nestlé és a Danone, rendkívüli nyereséghez jutottak a válság közepette. A Nestlé például 2022-ben összesen 20,1 milliárd eurót fizetett ki a részvényeseknek.

A jelenlegi élelmiszerválság az égbe szökő energiaárakkal együtt katasztrofális volt az európai lakosság számára.

A magas árakat előidéző élelmiszerhiányról szóló általános narratívával ellentétben ez a jelentés azt mutatja, hogy a jelenlegi válság árválság, nem pedig ellátási válság

- írják a szerzők.