Jobline.hu
Jobline.hu
Tetszett a cikk?

A telefonos interjú esetén követendő szabályok nagyjából megfelelnek mindannak, amit a személyes interjú során is betartanánk. De akkor mégis miért érezzük magunkat sokkal kellemetlenebbül, amikor a mobilon keresztül lépünk kapcsolatba a kiválasztóval?

Talán a tudat, hogy senki sem lát minket, hajlamossá tesz minket a lezserségre, de ez azzal is jár, hogy felkészületlenül és váratlanul ér minket egy-két dolog, amitől aztán feszültek leszünk. Annak érdekében, hogy jobban tudjuk kezelni ezt az olykor idegfeszítő szituációt, összegyűjtöttük azokat a lépéseket, amelyeket mindenképp érdemes megtennünk, illetve azokat a csapdákat, amelyeket jó, ha elkerülünk, amikor megcsörren a telefonunk, és bejelentkezik a HR-es.

 Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK                                                 KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK                                    PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓ                                       ÉRTÉKESÍTÉS

HR ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK                                    FIZIKAI ÁLLÁSOK

  Ezeket tedd meg:

 1. Kezeld úgy a telefonos interjút, mintha szemtől szemben történne. Fontos, hogy az interjú alanyaként ne úgy fogd fel a helyzetet, mintha ez lenne a valódi interjúra való bejutásod előszobája. Ez egy éles helyzet, viselkedj is eszerint.

 2. Amint felveszed a telefont, mutatkozz be. Ez egy egyszerű lépés ahhoz, hogy professzionálisnak tűnjél. Amennyiben nehezebben kiejthető a neved, a bemutatkozással megmentheted az interjúztatót a kínos nyelvbotlásoktól. 

3. Állj fel beszélgetés közben, mert így sokkal jobban tudsz koncentrálni. Próbálj meg közben ugyanúgy mosolyogni, mintha egy szemtől szembeni interjú során tennéd. A mosoly a telefonon keresztül is „hallatszik”. 

4. Előzetesen gondoskodj a háttérzajok tompításáról. Amennyiben tudod, mikorra várható a hívás, gondoskodj arról, hogy az a legnyugodtabb helyszínen és időben történjen. A zavaró háttérzaj nemcsak a te, hanem az interjúztató figyelmét is elvonhatja a feladatról. Ha nem tudod elkerülni, hogy senki ne legyen otthon, amikor hívnak, előzetesen figyelmeztesd az interjúztatót erre, így kevésbé fogják a beszűrődő hangfoszlányok elterelni a figyelmét a beszélgetésről. 

5. Tudasd az interjúztatóval, ha épp nem jókor telefonált. Ajánld fel, hogy szükség esetén visszahívod őt. 

6. Mindig legyen előtted az önéletrajzod, és ha szükséges, utalj a benne foglalt információkra.

 7. Legyen mindig egy-két előre átgondolt kérdésed, amit feltehetsz az interjúztatónak. 

8. A telefonbeszélgetést követően küldj el egy köszönő levelet, hiszen ne feledd, az interjúztató időt szakított rád. 

9. Győződj meg arról, hogy nem mulasztottad-e el a hívásukat. Hidd el, nem annyira bugyuta figyelmeztetés ez, amilyennek elsőre hangzik. Inkább légy körültekintő és elővigyázatos, mintsem hogy lemaradj egy jó lehetőségről. 

Akár hiszed, akár nem, a szakértők szerint a soron következő bakik nagyon gyakoriak a telefonos interjúk során, ezért mindenképp légy figyelmes, és kerüld el ezeket a hibákat: 

1. Ha épp nincs aktuális munkahelyed, előfordulhat, hogy elúsznak a reggelek, és csak délelőtt kelsz ki az ágyból. Amennyiben vársz egy ilyen telefonra, kelj fel te is időben, mintha munkába sietnél. Így nem lesz álmos a hangod, és nem fogsz össze-vissza beszélni, ha esetleg a reggeli órákban ér a fontos hívás. 

2. Bár a telefonos interjú-helyzet kínálhatja magát arra, hogy egy nálad jobb nyelvtudással rendelkező barátod válaszolgasson helyetted az idegen nyelvű kérdésekre, sose élj ezzel a trükkel. Nemcsak azért, mert etikátlan, de saját magadat is lejáratod, ha majd egy hasonló helyzetben kiderül, még sem vagy akkora ász. 

3. Ne vezess, egyél, dohányozz, rágózz interjúzás közben! 

4. Ne beszélgess másokkal, miközben az interjú zajlik. Persze ha kisgyerekeid vannak, ez nehezen kivitelezhető, de emlékezz a 4. pontra, és előre figyelmeztesd az interjúztatót erre a helyzetre. 

Végül tartsd észben a legfontosabb szabályt: mindegy, hogy épp senki sem lát téged, teremts magad körül olyan környezetet, amely lehetővé teszi, hogy úgy viselkedj, mintha szemtől szemben találkoznál az interjúztatóval. Hidd el, ettől magabiztos és nyugodt leszel, és ez bizony érződni fog a hanghordozásodon, a stílusodon, a beszédeden is. A felsoroltak betartásával a személyiséged még az éteren keresztül is utat tör majd magának!

 

A Recruiter cikke nyománAz oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.