Jobline.hu
Jobline.hu
Tetszett a cikk?

Ha tudod azt, hogyan kell fizetésemelést kérni, akkor olyan készséggel rendelkezel, amely jó szolgálatot tesz majd neked szakmai pályafutásod során. Még egy kisebb éves emelés is jelentősen javíthatja pénzügyi helyzetünket, lehetővé téve, hogy gyorsabban törlesszük adósságainkat, többet takarítsunk meg vagy utazzunk 2019-ben.

Kérni azonban nem mindig olyan egyszerű, főleg ha viszonylag új munkaerők vagyunk, soha nem kértünk még fizetésemelést, vagy egyszerűen nem vagyunk biztosak benne, hogyan kell sikeresen kérni, esetleg még hezitálunk. Egy közelmúltbeli felmérés szerint az emelést kérő emberek 70%-ának teljesül a kérése, de csak a dolgozók 37%-a kér. Ennek ellenére a munkavállalók csupán 8%-a elégedett a fizetésével.

Ha úgy gondolod, nem rendelkezel annyi tapasztalattal, amely igazolná az emelés kérését, akkor meglepődhetsz, ha megtudod, mennyi más tényezőt is hasznosíthatsz a saját javadra. Ha készen állsz arra, hogy maximalizáld jövedelmedet, kövesd az alábbi útmutatásokat:

1. Tudatosítsd, hogy megérdemled

Először is vedd végig a felelősségi köreidet, majd hasonlítsd össze az ezért kapott kompenzációdat más cégek hasonló munkakörében kapott fizetéssel.

2. Értékeld magad mások előtt is

Mindig emlékeztesd a főnöködet a személyes találkozókon és a teljesítményértékeléseken arra, mennyit érsz.

3. Jól időzítsd a kérésedet

Fizetésemelést egy jelentős elismerés után, a teljesítményértékelések alatt kérj, vagy azelőtt, hogy rád bíznának egy új projektet.

4. Végezz kutatásokat

Nézd át a piaci adatokat, a munkakört, a munkaerőpiaci viszonyokat, illetve a régiót is, ahol dolgozol, hogy reális képet kapj a fizetésekről.

5. Készülj fel és gyakorolj

A megbeszélésére vigyél számszerűsíthető eredményeket, a pontos feladataid listáját, és mindenekelőtt magabiztosságot.

6. Add meg a módját

A bértárgyalásra megfelelő viseletben menj el, tűnj kompetensnek megjelenésedben is.

7. Kommunikáld céljaidat is

Ne csak az eredményeidről beszélj, de kérésedet mindenképpen kapcsold össze a hosszú távú karriercéljaiddal is.

8. Használd fel az összegyűjtött adatokat

Most már tudod, mennyit ér a képességed a piacon, ezért a beszélgetésbe számszerűsíthető bizonyítékokkal léphetsz be.

9. Kerüld el az ultimátumot

Kérésedet mindig pozitív felhanggal fogalmazd meg, fókuszálj a kompromisszumos megoldásra, és ne égesd fel magad után az összes hidat.

10. Készülj fel minden eshetőségre

Gondold át, hogyan fogsz reagálni arra, ha abba a 30%-ba esel, akik kérésük ellenére nem kapnak fizetésemelést.

11. Alapozd meg a következő lépést

Készíts tervet arról, mikor fogsz újabb fizetésemelést kérni, milyen célokra érdemes fókuszálnod, és hogyan léphetsz rá karriered következő lépcsőfokára.

A Recruiter cikke nyomán

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Kövess minket a Facebook-on is, ahol mindig friss cikkekkel információkkal várunk!Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.