HVG Konferencia
HVG Konferencia

Valljuk be, a legtöbben nem szívesen adunk elő. Sokan félünk a nyilvános beszédtől: pedig gondolataink, ötleteink átadásán és figyelemfelkeltő, lebilincselő előadásán nemcsak személyes, de üzleti sikereink is múlnak. Fogadjuk meg Gina Barnett TED előadó-felkészítőjének tanácsait, és álljunk magabiztosan közönsége elé!

Gina Barnett
©

A TED konferenciák előtti hétvégéken az előadók főpróbát tartanak: bemutatják prezentációikat, megnézik a termet, a kurátorok és felkészítők pedig ellátják őket néhány hasznos tanáccsal. A TED Blog számára Gina Barnett előadói felkészítő összeállított egy listát a legfontosabbakból, melyek segítenek leküzdeni a lámpalázat – és rabul ejteni a közönséget.

1.  Igyunk vizet!
Az izgalomtól könnyen kiszárad a szánk: ennek elkerülésére a legjobb módszer, ha előadásunk előtt kb. 15 perccel iszunk egy keveset. Nem beszélve arról, hogy a mikrofon minden hangot felerősít – beleértve a torokköszörülést is.

2. Idegeskedés helyett pozitív öntréning
Barnett szerint a negatív önkritika afféle önbeteljesítő jóslatként is működhet az előadás során. „Mi lesz, ha elrontom?” – fordul meg gyakran a fejünkben. Ehelyett próbáljunk meg úgy gondolkodni, mint a sportolók a nagy megmérettetések előtt. „Meg tudom csinálni!” „Alig várom, hogy megoszthassam a gondolataimat a többiekkel!” Ezek a helyes hozzáállás frázisai, de már az is sokat segíthet, ha az „igen” szót ismételgetjük magunkban.

3. Fordítsuk lámpalázunk saját hasznunkra!
Ne „tároljuk” idegességünket: hagyjuk, hogy végigáramoljon a testünkön, és nyerjük ki belőle a lehető legtöbb energiát. Végezzünk izometrikus gyakorlatokat, rázzuk le a karjainkat, vagy… táncoljunk! Hihetetlennek tűnik, de Barnett találkozott már olyan előadóval, akinél ez utóbbi vált be: annyira feltöltötte az a néhány, felkészítő mozdulat, hogy végül valóságos rocksztárként lépett a színpadra. Sőt: [email protected] színpadra lépőit is sokszor segítette át az utolsó pillanatos pánikon pár fekvőtámasz vagy tánclépés!

Pusztai Ádám előadása a [email protected] rendezvényen
©

4. Lélegezzünk!
Elcsépeltnek hangzik, de segít. „Gyakran észre sem vesszük, mennyire kapkodva vesszük a levegőt, ha izgulunk. Ilyenkor vegyünk három-négy mély lélegzetet: hagyjuk, hogy a levegő a hasunkba áramoljon, majd onnan kifelé az orrunkon és szájunkon keresztül. Ez segít összpontosítani és rendszerezni a gondolatainkat” – tanácsolja Barnett.

5. Kerüljük a repetitív mozdulatokat!
A testünkben felszabaduló adrenalin miatt stresszhelyzetben gyakran szinte önkéntelenül mozgunk. Egyik lábunkról a másikra állunk, vagy előre-hátra hintázunk – ez pedig „altatódalként” hathat hallgatóságunkra. Ennek elkerülésére a legjobb módszer, ha közönség előtt gyakoroljuk prezentációnkat, és megkérjük őket: szóljanak, ha ilyesmit látnak

6. Koncentráljunk valami másra is saját magunkon kívül!
Ezt a módszert Barnett „kifelé fókuszálásnak” hívja. „Válasszunk bármit, amire figyelni szeretnénk – lehet ez akár egy szín is. Egy meghatározott cipőmárka. Egy ruhadarab. Bármilyen tárgyra. Próbáljuk kiszúrni, hol található ilyesmi a teremben!” Ez a melléktevékenység segíthet abban, hogy ne folyamatosan önmagunk teljesítményét és fizikai állapotát monitorozzunk, és jobban beleengedjük magunkat az előadás folyamatába.

A további tippekért kattintson a TED Blogra (angol nyelvű tartalom).Az oldalon elhelyezett tartalom a HVG Szemináriumok & Konferenciák közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Húsz új hazai villanyautó töltőpontot vehetünk használatba

Húsz új hazai villanyautó töltőpontot vehetünk használatba

Vihar miatt több mint 200 budapesti utast hagyott a Wizz Air Cataniában

Vihar miatt több mint 200 budapesti utast hagyott a Wizz Air Cataniában

Kiszivárgott egy terv: megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

Kiszivárgott egy terv: megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

Fotók jöttek a szörnyű abonyi baleset helyszínéről

Fotók jöttek a szörnyű abonyi baleset helyszínéről

A 61 éves hajléktalan nő is figyelmeztetést kapott a bíróságtól

A 61 éves hajléktalan nő is figyelmeztetést kapott a bíróságtól