Üdülés Ausztriában
Üdülés Ausztriában

Nincs feltétlenül szükségünk Lindsey Vonn képességeire, ha nyugati szomszédunk festői tájain szeretnénk kikapcsolódni egy kicsit. Adunk néhány ötletet, hogy mit lehet még a téli Ausztriában csinálni, ha ódzkodunk a lejtők megtámadásától.

Bár mostanság kemény hidegek járnak és még némi hó is hullott az elmúlt napokban, az előrejelzések szerint karácsony környékére nyoma sem lesz a fehérségnek, addigra ugyanis felmelegszik az idő. Ha valaki azonban szereti a téli táj látványát, a semmivel össze nem hasonlítható nyugalmat, amit a vastag hótakarót kísérő csendesebb világ hoz magával, ne habozzon, hiszen Ausztria csak pár órányi autóútra van, az Alpok sziklacsúcsai között pedig biztosabban bukkanunk havas tájakra, mint Magyarországon.

A síterepekkel most nem is foglalkoznánk, ott sok az ember, az autó, szól a zene, egyszóval, éppen azt a nyugalmat nem fogjuk a síparadicsomokban megtalálni, amit Ausztria háborítatlan természeti kincsei tudnak nyújtani. Ehelyett inkább más megoldásokat javaslunk.

Here comes the szán!

Kevés „télibb” élmény van egy hamisítatlan lovasszános kirándulásnál, ráadásul így akár olyan helyekre is eljuthatunk, ahová még egy komolyabb terepjáróval sem feltétlenül sikerülne. Hallgassuk a hó ropogását, a szán csilingelését, a patakokat borító jégpáncél alól itt-ott kihallatszó csobogást, és gyönyörködjünk a tájban, a hóborította fenyvesekben, miközben vastag meleg pokrócokba burkolózva utazunk a szánon! A lovaglás szerelmesei pedig azt is kipróbálhatják, milyen az igazi télben járni a természetet négylábú barátaink hátán. A kalandvágyóbbak pedig akár afféle alpesi eszkimóként is megmérettethetik magukat, a Großarltal környékén ugyanis kutyaszános kirándulásra van lehetőség. A lovas megoldással szemben ez komolyabb fizikai igénybevételt jelent, így a sportértéke sem elhanyagolható.

©

Ha a lovas-, illetve kutyaszánok használatába már belejöttünk, érdemes szánkót bérelni és keresni egy lankás domboldalt (vagy meredekebb hegyet, ha bevállalósabbak vagyunk), és visszaalakulni gondtalan gyerekké egy kis időre. A friss levegő és az adrenalin kombinációja csodát fog művelni a kedélyállapotunkkal!

©

Talpalávaló, osztrák módra

A téli túrázás egyrészt rendkívül egészséges, ezen felül viszont egy olyan világba enged betekinteni, amit máshogy nem is láthatnánk. A téli erdő csendje egészen földöntúli hangulatba hozza az embert, szinte meditatív állapotot idézve elő. Ráadásul Ausztriában bárkinek lehetősége van kipróbálni a főleg rajzfilmekből ismert jellegzetes hótalpat: ezeket szokták afféle lábra húzható teniszütőként ábrázolni, noha természetesen a modern darabok, bár lényegük változatlan, már jobban emlékeztetnek speciális téli lábbelire, mint helytelenül használt sporteszközre.

Hótalpas túrázás a tiroli St. Johann régióban
©

Ausztria nagyon (v)adja!

Ha már magabiztosan közlekedünk a szűzhóban, a már említett hótalpakkal, tovább is fokozhatjuk a téli Ausztria csodáinak felfedezését. Számos alpesi területen van ugyanis lehetőség úgynevezett téli vadlesre, amikor tisztes távolból – és persze néma csendben – figyelhetjük, ahogy az embereket egyébként messzire elkerülő erdei állatok – főleg őzek és szarvasok – az erre a célra kihelyezett vadetetőkhöz járulnak, hogy gondoskodjanak a kalóriabevitelről. Különleges és meghitt – már-már intim – egy ilyen élmény, mivel tényleg annyira csendben kell maradni, hogy csak a saját lélegzetünket, illetve az állatok patái alatt ropogó hó zaját halljuk majd.

Tökéletes téli túrák

A bámulatosan szép osztrák tájakon persze olyan kirándulásra is lehetőség van, amihez elég egy erős bakancs, na meg persze némi vastag téli öltözet, amit előbb-utóbb úgyis ki fogunk gombolni, mert kimelegszünk az emelkedők meghódítása során, hogy a hegyek csúcsáról nézzünk szét, sokszor szédítő magasságból. Ausztriában gyakorlatilag egy hógolyót nem tudunk úgy eldobni, hogy ne egy festői szépségű, tökéletesen karbantartott túraútvonalon vagy annak közelében landoljon, így érdemes lehet akár több helyszínre is ellátogatni, főleg mivel több helyen akár esti túrázásra is van lehetőség, kivilágított erdei ösvényeken át, ami egészen különleges és romantikus hangulatba hozza a résztvevőket.

Katschbergi adventút
©

Gőzgombóc, snapsz és a többiek

Ha pedig alaposan átmozgattuk a tagjainkat a fenti lehetőségek valamelyikével, este bűntudat nélkül pótolhatjuk  a kalóriákat, olyan jellegzetes téli osztrák finomságokkal, mint a sűrű szilvalekvárral töltött gőzgombóc, a rendkívül kiadós osztrák egytálétel, a Käsespätzle nevű sajtos nokedli, na meg persze a papírvékony, de a tányérról minden irányba lelógó bécsi szelet, természetesen a jellegzetes osztrák burgonyasalátával.

A napközbeni átmelegedést a sípályákon megtalálható hangulatos hüttékben oldhatjuk meg, forralt borral, habos kakaóval, illetve olyan specialitásokkal, mint a Bombardino (tojáslikőr forrón) vagy a Lumumba nevű ital, amely finom osztrák rummal megerősített forró csokoládét jelent.

Egy szó, mint száz, ha a család egyik fele téli síelést szeretne, a másik pedig nem, érdemes Ausztriát megcélozni, nyugati szomszédunknál ugyanis mindenki megtalálja a számítását, akár szlalomozni, akár kikapcsolódni szeretne.

Ausztria legnépszerűbb, legvarázslatosabb téli túraútvonalai

Ha egy osztrák vakáció kerül szóba, sokaknak egyből Karintia ugrik be, ahol hamisítatlan alpesi hangulat fogadja a vendégeket. A fenti elfoglaltságok közül a hótalpas túrázók találhatják itt meg a számításukat, a Lavanttali Hótalpas Központból ugyanis öt, kitáblázott, GPS-koordinátákkal is ellátott túraút indul, de a Reiländereck, a Gerlitzen Alpe és Dobratsch Natúrpark kínálatában szintén szerepelnek hótalpas túrák. De érdemes Bad Kleinkirchheim régiójába is ellátogatni, ahol további túraútvonalakon lehet elindulni, a Römerbad fürdő pedig egyedülálló kalandot ígér számtalan élményszaunájával és speciális medenceteraszával, ahol a kellemes meleg vízben lubickolva lehet nézni a síelőket a szemközti hegyoldalon.

De említhetnénk Alsó-Ausztriát is, amit valószínűleg mindenki ismer, aki legalább egyszer elment a Semmeringre csúszni egyet. Az úgynevezett Bécsi-Alpok régiójában érdemes túrát tenni a Waldviertelben, de a Mostviertel régió is jó választás egy hótalpas kiránduláshoz. Sőt, aki az éjszakai túrázást szeretné kipróbálni, St. Aegyd am Neuwalde és Lunz am See településeken, valamint az Ötscher régióban foglalhat időpontot, akár telihold idejére is!

Salzburg tartományt is érdemes bejárni, már csak a jellegzetes osztrák Mozart-golyók miatt is, de például a nordic walking szerelmesei is hódolhatnak kedvenc hobbijuknak Mariapfarr környékén, ahol az Osztrák Nordic Walking Szövetség által minősített nordic walking park (15 pálya, 119 kilométer) várja az érdeklődőket. A Zell am See–Kaprun régiót sem szabad kihagyni, a sípályák tetejéről ugyanis elképesztő kilátás nyílik a környékre, de természetesen hótalpas túrára vagy kiadós kirándulásra is lehetőség van a kiválóan karbantartott túraútvonalak egyikén.

A borítókép forrása: Berg im BildAz oldalon elhelyezett tartalom az "Üdülés Ausztriában" márka megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

A kalaptól a vízálló dzsekikig – Így alakult a sídivat

Kalapban és selyemsálban kezdtük, száz évvel később pedig már tudósok dolgoznak azon, hogy a legmegfelelőbb anyagokból készüljön szerelésünk minden rétege. A síruhák történtét világháborús innovációk, társadalmi szabályok és új, forradalmi anyagok kísérik végig. Megnéztük, mi történt a sídivatban az elmúlt több mint 100 évben.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

Tetszene, ha kedvében járna egy komornyik? Extra síélmény a télre

El tudjuk képzelni, hogy milyen lehet az, mikor síelés közben valaki egy pohár proseccóval lep meg minket, vagy éppen naptejjel, zsebkendővel kedveskedik? Ha Ausztriában gondolkoznának síelési úti cél gyanánt, a Nockberge régióban „bérelhető” komornyikok jóvoltából mindez abszolút elérhető.

Úgy látszik, sikerül elkerülni az idei Oscar legnagyobb botrányát

Úgy látszik, sikerül elkerülni az idei Oscar legnagyobb botrányát

Utópiának tűnik, hogy bárki is megállítsa a Facebook pénzcsináló adatporszívóját

Utópiának tűnik, hogy bárki is megállítsa a Facebook pénzcsináló adatporszívóját

Egyre több hackertámadás éri a németországi kritikus infrastruktúrát

Egyre több hackertámadás éri a németországi kritikus infrastruktúrát

José Cura: A bevándorló és a kivándorló múltat is ismerem

José Cura: A bevándorló és a kivándorló múltat is ismerem

Új gazdája lett Terence Hill legendás járgányának

Új gazdája lett Terence Hill legendás járgányának