Ford
Ford
Tetszett a cikk?

A már 40 országban sikeresen működő vezetéstechnikai programsorozatnak ismét lesz magyar rendezvénye, amelyen ezúttal a kerékpárosok és az autósok biztonságos „együttélése” áll majd a fókuszban.

A 2003-ban indult Ford Driving Skills for Life (DSFL) nevű ingyenes tréningsorozata tavaly debütált hazánkban, idén szeptember 22-23-án pedig ismét megmérettethetik tudásukat azok a fiatal sofőrök, akik úgy érzik, szeretnének biztonságosabban közlekedni az utakon. A Ford a közlekedésbiztonság elkötelezett híveként az első autógyár volt, amely támogatta a vezetés közbeni üzenetküldést (vagy chatelést) betiltó amerikai jogszabályt. A DSFL programot az autógyár a Ford Motor Company Alapítványon keresztül hívta életre, amellyel világszerte támogatja a közösségeket.

A képzésre komoly szükség van, mivel a Ford statisztikái szerint Magyarországon évek óta az első számú halálozási ok a fiatalok körében a közlekedési baleset. A felmérések szerint a 18-26 éves korcsoport közel 15 százaléka okozott vagy szenvedett már autóbalesetet. Idén a program fókuszában a városi biciklisták állnak, pontosabban, a résztvevők megtanulhatják, autósként hogyan lehet biztonságosan „együtt élni” az eltérő tempóban közlekedő, az autósoknál jóval sérülékenyebb bringásokkal. Mivel napjainkban már egyre többen választják a kerékpárt a nagyvárosi közlekedéshez, az autósoknak is fontos, hogy megtanulják biztonsággal kezelni az autós és biciklis találkozásából fakadó forgalmi szituációkat.

“Mellbevágó statisztikák bizonyítják, hogy a 18-26 éves korosztály közel kétszer akkora eséllyel veszíti életét a közutakon. Ezért is vagyunk nagyon büszkék, hogy a Ford Driving Skills for Life programot Magyarországra hozhatjuk. Az ingyenes vezetéstechnikai oktatás során a vezetés közben adódó vészhelyzetekre próbáljuk felkészíteni a fiatalokat, hiszen a jogosítvány megszerzése csak egy dolog, a járművezetői rutin elsajátítása viszont hosszútávú folyamat. A szeptember 22-23-án szervezett vezetéstechnikai tréningünk már a világ minden táján bizonyított, így biztosra vesszük, hogy a fél napos képzést követően a tapasztalatlan fiatal sofőrökből is magabiztos autóvezetők válhatnak.  Érdekes, kreatív és mindenekelőtt hatékony programmal várjuk a jelentkezőket” – mondta Györke Orsolya, a Ford Driving Skills for Life magyarországi menedzsere.

A DSFL célja, hogy az ilyen korú, friss jogosítvány-tulajdonos fiataloknak kulcsfontosságú tudást adjon át a közúti vészhelyzetek kivédésével és elkerülésével kapcsolatban. A részt vevők vezetéstechnikai instruktorok segítségével négy területtel kapcsolatos tudnivalókat sajátíthatnak el. Ezek sorrendben: a veszélyhelyzet felismerése, amely elsősorban a potenciálisan balesetveszélyes szituációk azonosítását teszik lehetővé, azok elkerülésére, kiküszöbölésére szolgáló gyakorlatokkal együtt. A következő az autó irányítása, kezelése, amelynek célja, hogy a járművezetők tisztában legyenek a kocsi képességeivel, de annak méretével, tömegével és fizikai viselkedésével is. A vezetéstechnikai instruktorok segítenek megérteni, milyen folyamatok játszódnak le kanyarodás és fékezés során, beleértve a vészfékezést is. A harmadik terület a megfelelő sebesség megválasztása, amellyel a sofőrök biztonságosan felvehetik a forgalom ritmusát, de a megfelelő követési távolságot is meg tudják tartani. A negyedik pedig a megfelelő távolság megválasztása, amely különösen a kerékpárosok kikerülése esetén szó szerint életmentő lehet.

A DSFL résztvevői a szakképzett instruktorok oktatása mellett olyan innovatív megoldásokat is kipróbálhatnak, mint a számítógépes szimulációk, vagy a virtuális valóság (VR), amelynek segítségével idén a kerékpárosok és autósok közti helyzeteket élhetik át biztonságos körülmények között. A programnak szintén része egy speciális, a Ford és a Meyer Hentschel Intézet szakértői által kifejlesztett ruha kipróbálása is, amely az ittas, illetve kábítószer hatása alatt történő vezetést szimulálja. Erre különösen nagy szükség van, mivel a Ford európai kutatási adatai szerint a fiatal sofőrök 13 százaléka vezetett már ittas állapotban, 8 százalékuk valamilyen illegális szer hatása alatt, 15 százalékuk pedig másnaposan. Utóbbi legalább olyan veszélyes, mint az ittas, illetve bódult állapotban történő vezetés, azonban sokan bele sem gondolnak, hogy a másnapos emberek reakcióideje hasonlóan nő meg, mint alkohol hatása alatt.

„ A tréning programját a nemzetközi szakértőcsapattal közösen állítottuk össze, a magyar hatóságok bevonása mellett, így ténylegesen a hazai valóságra szabtuk az elméleti, a gyakorlati, illetve a demonstrációs részeket is” – mondta a DSFL képzéseivel kapcsolatban Albert Péter vezetéstechnikai szakértő, a program vezető trénere. „A képzés során a számítógépes játékok, és a virtuális valóság is a segítségünkre lesz, valamint a drogok és az alkohol hatásait demonstráló öltözettel, illetve a megváltozott útviszonyok és extrém időjárás által okozott veszélyek szimulálásával zajlik majd az izgalmas felkészülés."

 

Az ingyenes program fél napot vesz igénybe, így a szeptember 22-23-i napokon összesen négy csapat vehet részt a tréningen. Az időpontokra a Driving Skills for Life weboldalán, a www.drivingskillsforlife.hu címen lehet regisztrálni. Szintén ezen az oldalon érhető el egy speciális elektronikus oktatási csomag, amelyet szülők és gyerekeik, de akár tanárok és diákok is szabadon felhasználhatnak. Az Online Akadémián az elméleti anyag mellett kvízkérdések, interaktív játékok, valamint emelt szintű tananyag is elérhető, amely a biztonságos közlekedés mellett olyan fontos témákra is felhívja a figyelmet, mint a környezettudatos vezetés.

A Ford, valamint a DSFL program szakértő instruktorai minden 18-26 éves fiatal sofőrt szeretettel vár Budapesten, a Pólus Center parkolójában.Az oldalon elhelyezett tartalom a Ford Magyarország megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Ford BrandChannel

Hajózni vízen és aszfalton – Litkey Farkas világbajnok vitorlázóval beszélgettünk

Ő az első magyar sportoló, aki nem mellékállásként, hobbiként tekintett a vitorlázásra, a tudatos gondolkodás és az elhivatottság pedig bajnoki címek és a nagy presztízsű Kékszalag formájában hozta meg gyümölcsét. Stílusosan őt kérte fel a Ford prémium kategóriás „zászlóshajója” márkanagykövetének, amit Litkey el is vállalt, bár a megnevezéssel kapcsolatban egy kis pontosítással élt.

Ford BrandChannel

4 jótanács a világ egyik legsikeresebb cégvezetőjétől

A 2017-es Inc. 5000 egyik sztárfellépője Alan Mulally volt, akit többször is megválasztottak a világ legjobb vezetőjének. Ő volt az, aki a Fordot kihúzta a csávából a 2000-es évek hosszas mélyrepülése után, és tette azt újra sikeres vállalattá. De milyen vezetési elvek mentén érte el mindezt a ma már a Google igazgatótanácsában ülő legenda, és mit tanácsol a most 72 éves üzletember a fiatal vezetőknek?