7 jel, hogy ideje lecserélni a laptopját

7 jel, hogy ideje lecserélni a laptopját

Utolsó frissítés:

Lenovo Szerző:

Lenovo
Lenovo
Tetszett a cikk?

A laptopok, notebookok ma már szerves részei a mindennapjainknak, azok beszerzése viszont nagyobb befektetést igényel még a cégek számára is. Így érthető, ha mindenki szeretné a legtöbbet kihozni belőlük. Előbb-utóbb azonban még az egykori csúcsgépeket is utoléri a végzetük. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

Sokan a mai napig PC-nek hívják az asztali számítógépeket, pedig a valódi személyi számítógépnek inkább a hordozható gépeket tekinthetjük, elvégre az tényleg a sajátunk. A technológia fejlődésével az egyre jobb, egyre több szolgáltatást nyújtó szoftverekhez azonban megfelelő „vasra” is szükségünk van, így hiába vettünk 3-4-5 éve több százezer forintos űrhajót, lehet, hogy ma már csak a szélső sávban poroszkálhatunk vele az információs szupersztrádán.

Megfelelő karbantartással elodázható a csere!

Természetesen, megfelelő használattal meghosszabbítható a laptopok élettartama, ehhez azonban szükség van gondos felhasználóra is, aki időről időre elvégzi a szükséges lépéseket. Fontos lehet például a szellőzőnyílások tisztítása, itt ugyanis könnyen össze tud gyűlni a kosz, ami jelentősen csökkentheti a teljesítményt. Az akkumulátorok megfelelő kezelése is megnövelheti azok élettartamát. Ezért, amikor csak tehetjük, ne használjuk bedugva a laptopot, a folyamatos töltés ugyanis csökkentheti az akku teljesítményét. Szintén érdemes elkerülni, hogy az akksi teljesen lemerüljön – bár a régebbi, NiMH-akkuknál ez volt a bevett gyakorlat – a modern, Li-ion akkumulátorok azonban jobban kedvelik, ha többször kapnak kevesebb töltést, mint egy-egy hosszabbat. Töltés közben azonban alaposan felmelegedhet – főleg, ha esetleg a gép be van kapcsolva és futnak rajta a processzort vagy a grafikuskártyát felpörgető folyamatok – ilyenkor érdemes gondoskodni a megfelelő hűtésről. Erre a legolcsóbb módszer az lehet, hogy a gép két szélét egy-egy könyvre helyezzük, így marad alatta egy kis hely, ahol tud mozogni a levegő.

A mai laptopoknak többféle lekapcsolási módja van, a teljes kikapcsolástól az alvó üzemmódig. Míg az első teljesen leállítja a gépet, az alvó mód gyakorlatilag csak egy alacsonyabb energiájú készenléti állapotot jelent, ami, ha csekély mértékben is, de folyamatos energiafogyasztással jár. Ez hosszú távon nincs jó hatással az akkumulátorra. Ha nem szeretnénk folyamatosan azzal bíbelődni, hogy a gyakran használt programokat és dokumentumokat nyitogatjuk, válasszuk inkább a hibernációt, ez ugyanis a kettő közötti lehetőség: elmenti a megnyitott programok állapotát, majd ezután kapcsolja ki teljesen a gépet. Bekapcsolás után pedig egyből ott találjuk magunkat, ahol legutóbb befejeztük.

Az akkumulátor mellett van még egy pár tipp, amivel megnövelhetjük a gépünk élettartamát. Először is érdemes minden szoftverhez mindig letölteni az aktuális frissítéseket, ez ugyanis jó hatással lesz a laptop teljesítményére, ráadásul kritikus biztonsági résektől kímélhetjük meg magunkat, ha rendszeresen updatelünk. A merevlemezt is érdemes időnként karbantartani, töredezettség-mentesíteni, ez főleg a mechanikus tárhelyeknél (HDD) fontos, itt ugyanis az olvasófej mechanikájának nem mindegy, hogy mennyit kell mozognia. Nem utolsósorban pedig érdemes beruházni egy komolyabb laptoptáskába, amely megvédi a gépet a fizikai behatásoktól szállítás, utazás közben. 

Amikor már menthetetlen a helyzet

Ha az alábbi jeleket észleli, itt az ideje elgondolkodni a váltáson, ezek ugyanis azt jelzik, hogy a laptopja vagy notebookja kezdi elérni életciklusa végét. Bár a gépek, megfelelő karbantartással többet is ki szoktak bírni, egy vállalkozás zökkenőmentes működése szempontjából az a legjobb, ha átlagosan háromévente cserélik a lapotopokat.

Fújtat, zörög, berreg, surrog

Ha a laptop már a bekapcsolását követően olyan hangokat hallat, mintha egy tüdőbeteg robot lakozna a belsejében, jó esetben csak annyi a baj, hogy a hűtőventillátor már túl sok port vagy szöszt szívott magába és itt az ideje kitisztítani. Ha azonban kerregő, kattogó hangokat hallunk, főleg, ha éppen megnyitnánk valamilyen fájlt, ez már egy fokkal rosszabb előjel. Ez ugyanis azt jelzi, hogy a merevlemez mechanikus alkatrészei kezdenek elkopni, megfáradni. Ez pedig idővel azt fogja eredményezni, hogy nem férünk hozzá a gépen tárolt információkhoz. Ezért egyrészt érdemes találni valamilyen online tárhelyet, ahová feltölthetjük a számunkra létfontosságú adatokat, másrészt érdemes elgondolkodni a következő lépésen. Persze, egy laptopban is lehet merevlemezt cserélni, azonban ezzel csak ideig-óráig tudjuk elodázni az új gép vásárlását. A továbbiakban kifejtjük, miért.

Túlhevül, hirtelen felforrósodik

Jó esetben itt is a már említett hűtőventillátor eltömődése lehet a bűnös, azonban, ha a tisztítás nem hozza meg a várt javulást, ismét csak érdemes megfontolni egy új laptop vagy notebook beszerzését. A túlmelegedő gép ugyanis rendszeres lefagyásokkal vagy akár újraindulásokkal fog járni, ami sok bosszúságot okozhat, főleg, ha munkára is használjuk a laptopunkat.

Sérült fájlokra bukkanunk

Ha elmentünk például egy dokumentumot, majd amikor később megnyitnánk, csak obskúrus hibaüzenetekkel találkozunk, ez is jelentheti, hogy az általunk elmentett állomány valamilyen módon sérült – jó esetben helyre lehet állítani, de a legtöbbször inkább nem. Az esetek túlnyomó részében a merevlemez lesz a ludas, azonban, ahogy feljebb már említettük, a winchester cseréjével csak némi időt nyerhetünk.

Hamar lemerül

A laptopunk akkumulátora idővel veszít a teljesítményéből, idővel azonban olyan szintre jut, hogy már akár egy hosszabb videót sem fogunk tudni végignézni. Ha pedig azt tapasztaljuk, hogy minél gyakrabban töltjük, annál gyorsabban merül, nos, ez azt jelzi, hogy a tápegység az utolsókat rúgja. Az utángyártott akkumulátoroktól mindenkit óva intenénk, az olcsó utánzatok ugyanis akár veszélyesek is lehetnek. Így marad az eredeti gyártó, azonban, ha több éve vettük a gépünket, előfordulhat, hogy már nem gyártják az adott típushoz való akksikat. Ilyenkor pedig annyit tehetünk, hogy az akkumulátor eltávolításával asztali gépként használjuk korosodó notebookunkat, vagy veszünk egy nagy levegőt és beruházunk egy újabb modellre.

Lefagy, újraindul, figyelmeztetés nélkül

Ez lehet a túlmelegedés eredménye is, ahogy már írtuk, azonban, ha a tisztítás nem jár sikerrel, az arra utalhat, hogy a merevlemezzel vagy az alaplappal vannak problémák. Ha pedig így áll a helyzet, megint csak a gép cseréje jelentheti a tartós megoldást.

Nem lehet telepíteni a legújabb operációs rendszert

Régebben az operációs rendszerek életciklusa akár a 10 évet is elérhette, így a legtöbb felhasználónak nem igazán kellett ilyesmivel foglalatoskodnia. Napjainkban azonban már jóval hamarabb érkeznek az új verziók – egyes gyártóknál akár évente is megjelenhet egy teljesen felújított „oprendszer”.

A frissítéseket létfontosságú telepíteni, ezek ugyanis kritikus biztonsági résekből fakadó veszélyektől kímélhetnek meg, illetve új funkciókkal ruházhatják fel a gépünket. Igen ám, de az efféle frissítések egyre nagyobb teljesítményt követelnek a gépünktől, legyen szó a memóriáról, a tárhelyről, vagy a processzor kapacitásáról. Előbb-utóbb pedig el fogunk jutni arra a pontra, amikor a laptopunk már nem fog tudni mit kezdeni a sokadik frissítés követelményeivel. Ilyenkor még használhatjuk egy darabig a frissítetlen gépet, de közben érdemes nekiállni nézelődni a hirdetések között, ugyanis ez azt jelzi, hogy hamarosan kénytelenek leszünk lecserélni.

Nem indulnak a legújabb szoftverek, játékok

A megszállott játékosok persze maguk építik a gépüket, minden alkatrészből olyat választva, ami a lehető legjobb teljesítményt nyújtja a tökéletes játékélményhez. Aki azonban a munkára is használt notebookján vagy laptopján szeretne játszani a legújabb programokkal, könnyen belefuthat abba az üzenetbe, amely jelzi, hogy a gép hardvere már nem képes futtatni azokat, legyen szó játékról, grafikai programról, vagy valami másról. Ilyenkor nekiállhatunk bővíteni a gépet, laptop vagy notebook esetében azonban ez sokszor nagyon macerás és fajlagosan rendkívül drága is lehet. Ezért a hosszú távot figyelembe véve jobban járunk, ha elszánjuk magunkat egy új laptop megvásárlására.

A Lenovo ThinkPad-sorozatába tartozó laptopok túlzás nélkül a szegmens egyik legismertebb, ikonikus darabjai. A gépek minőségét, tartósságát jól mutatja, hogy ilyen típusú gépeket használnak többek között az ISS nemzetközi űrállomáson dolgozó asztronauták, de már az orosz MIR fedélzetére is jutott belőlük. A Földön megjárták a Mount Everest havas csúcsait és az óceánok mélyét is. Ma már több mint százmillió eladott darabnál jár a T-széria, amelyből jó párat a világ legnagyobb és legsikeresebb vállalatainál használnak. Ehhez mérten a Lenovo prémium támogatást is ajánl gépeihez: a Lenovo minősített szervizei 24 órán belüli hibaelhárítást garantálnak, akár 4 órán belül, a súlyosabb esetekben pedig cseregépet helyeznek üzembe, hogy a felhasználónak addig se kelljen nélkülöznie a ThinkPad előnyeit.