Remifemin Plus
Remifemin Plus

Kinek negyvenfelé, kinek jóval később, eltarthat egy évtizedig, vagy lezajlik néhány év alatt, egyeseknél erős tünetekkel, a szerencsésebbeknél alig észrevehetően. Önt vajon érintik már a változókor tünetei? Tesztünkből kiderül.

A változókor a petefészkek hormontermelésének folyamatos csökkenésével majd megszűnésével együtt járó, természetes élettani folyamat. A változókor kezdetét nem lehet egy határozott időponthoz kötni, inkább úgy kell gondolni rá, mint egy hosszabb átmenetre, amely során lassan, eleinte szinte észrevétlenül csökken a nemi hormonok termelődése. Ez a folyamat többnyire a nők negyvenes éveiben kezdődik el, bár sokáig nincsenek észrevehető tünetei. Magyarországon a menopauza, vagyis az utolsó menstruációs vérzés időpontja többnyire az 51. életév környékére tehető.

 

A tünetek, és ami mögötte van

Hőhullámok, izzadás

A változókor egyik legjellemzőbb kísérői a hőhullámok. A hormonális változások által kiváltott „működési hiba” következményeként a bőr hajszálerei időről időre hirtelen kitágulhatnak, az így kialakuló fokozott véráramlás pedig hőmérséklet-emelkedést és kipirulást okoz. A pirosság az arcról gyakran továbbterjed a hajas fejbőr, a nyak, a mellkas és a felkarok területére is. Magasabb lesz a testhőmérséklet, szaporává válhat a pulzus, emelkedhet a vérnyomás. Egyeseknél szédülés is jelentkezhet. A hőhullámot gyakran követi intenzív verítékezés, és sokaknál hidegségérzettel, borzongással zárul a folyamat. Vannak, akik a hőhullámot követően kimerültségről, fáradtságról panaszkodnak. A hőhullámok rendszertelen időközönként jelentkeznek, és egyes esetekben 24 óra alatt akár 30-szor is ismétlődhetnek. Általában néhány percig, vagy akár mindössze pár másodpercen át tartanak.     

Alvászavarok

A klimax idején jelentkező el- és átalvási zavarok hátterében a hormonháztartás változása húzódhat, ez ugyanis érinti az alvás különböző fázisainak összehangolásában fontos szerepet játszó agyi hormonokat is. Ha ebben a rendszerben zavar keletkezik, akkor a normál alvásritmus felborulhat. A nyugodt alvást a klimax idején sokaknál jelentkező hőhullámok ugyancsak megzavarhatják, főképp, ha olyan erős verítékezést okoznak, hogy emiatt hálóruhát is kell váltani.

Lelki tünetek

A hormonok változása, csökkenése egyénenként eltérő hatással lehet a lelki életre. Ez okozhat például nyugtalanságot, idegességet, ingerlékenységet, általános elégedetlenséget, szomorúságot vagy akár depressziót is. 

Bőr- és hüvelyszárazság

Bőrünk megfelelő hidratáltságáért az ösztrogén hormon felelős. Változókorban, az ösztrogénszint csökkenésével felgyorsulnak az öregedési folyamatok. A bőr vékonyabb lesz, veszít rugalmasságából, és érzékenyebbé is válik. A klimax idején bekövetkező hormonális változás jelentősen befolyásolja a hüvely nedvesedését is. A fenti okokból a hüvely egyre szárazabbá válik, és később, a menstruáció végleges elmaradása után a hüvelyszárazság már mindennapos problémát is jelenthet: a szexuális együttlét akár mindkét fél számára fájdalommal járhat, illetve a kellemetlen szárazságérzet a hétköznapokban is viszkető, feszülő érzést okozhat. A száraz hüvely ugyanakkor sokkal fogékonyabb a fertőzésekre is.

 

Hirdetés

Változókor könnyedén

Hőhullámok, alvászavar, labilis hangulat – a klimax jellegzetes panaszai ötből négy változókorú nő mindennapjait keseríthetik meg. A Remifemin a Cimicifuga gyógynövény kivonatával enyhíti a klimax kellemetlen testi és lelki tüneteit.

Vény nélkül kapható gyógyszer
www.remifemin.hu/

Remifemin


Az oldalon elhelyezett tartalom a Remifemin forgalmazója, a Phytotec Hungária közreműködésével jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Remifemin Plus BrandChannel

„Ha valaki nem bánja a korát, sokkal több az önbizalma, sokkal gyorsabban jut előre.”

A címbéli idézet az isteni Monica Belluccitól származik, aki ma, 54 évesen is a világ legszexibb asszonya. Vajon mi lehet a titka? Többek között a bölcsesség, ahogy a korát kezeli, és látja annak szépségeit. Ám nem csak ő, Coco Chanel, a Vaslady és Jane Fonda is megajándékozott bennünket jó pár örökérvényű idézettel, melyek erősen megkérdőjelezik a fiatal nők egyeduralkodó kultuszát.

Felfelé ordító kipufogó a McLaren új kabrióján: 315 km/h nyitott tetővel

Felfelé ordító kipufogó a McLaren új kabrióján: 315 km/h nyitott tetővel

A magyarok zöme csinálja, pedig a magyarok zömét zavarja – mi az?

A magyarok zöme csinálja, pedig a magyarok zömét zavarja – mi az?

Vége az importautó-őrületnek?

Vége az importautó-őrületnek?

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

Megkezdték a Dunába lőtt zsidók felkutatását

Megkezdték a Dunába lőtt zsidók felkutatását