Samsung
Samsung
Tetszett a cikk?

A dél-koreai nagyvállalat elektronikai részlege fél évszázada kezdte meg működését, hazánkba pedig kereken 30 évvel ezelőtt érkezett. Összeállításunkban a Samsung Electronics történetének meghatározó mérföldköveit mutatjuk be a dicső múlttól az izgalmas jövőig.

A Samsung Electronics elődjét, a Samsung Electric Industriest 1969-ben, a dél-koreai Suwonban alapították. Ez azt jelenti, hogy idén ünnepli 50. születésnapját, miközben az anyacég már a kilencedik ikszet tapossa, ugyanis magát a Samsungot 1938-ban hozta létre Lee Byung-chul, igaz, akkor még főleg szárított hallal, zöldséggel és tésztával kereskedett. Nyolcvan év alatt nagyot változott a világ, ma már ugyanis a világ 13. legnagyobb cégeként tartja számon a Forbes magazin.

Eleinte különféle elektromos és elektronikus készülékeket gyártottak, a számológépektől a mosógépeken és hűtőszekrényeken át a légkondicionáló berendezésekig, a hetvenes évek közepétől azonban már terjeszkedni kezdtek, mint Dél-Korea első félvezetőgyártója. Ekkor már audiovizuális eszközök is készültek a gyárakban, sőt, 1981-re a Samsung Electric Industries már több mint tízmillió fekete-fehér tévékészüléket gyártott le, nyolc évvel később pedig már a színes készülékekből is több mint húszmillió darabot adtak el.

Dél-Koreából Jászfényszarura

A dél-koreai cég mindig igyekezett a világ élvonalában lenni a technológiai újítások, innovációk tekintetében, így nem meglepő, hogy a Samsung az elsők között szállt be a személyi számítógépek gyártásába. Az első Samsung PC-t például 1983-ban gyártották.

A Samsung abban a tekintetben is különleges, hogy egyike volt azoknak a globális multicégeknek, amelyek „áttörték a vasfüggönyt”, ugyanis 1989-ben már megjelentek Magyarországon, sőt, az akkori világ egyik legmodernebb gyárát építették fel Jászfényszarun.

A cég 1991-ben a mobiltelefonok piacára is betört, ami tény, hogy későn történt a konkurenciához képest, viszont az is tény, hogy az akkori versenytársak közül ma már egyik sem áll a saját lábán, arról nem beszélve, hogy messze nincsenek egyiknek sem olyan piaci pozíciói, mint a Samsungnak, amely piacvezető az androidos okostelefonok tekintetében.

A vállalat innovatív szellemiségét mutatja, hogy 1993-ban a Samsung mérnökei fejlesztették ki a világ első DVD-felvevőjét, hat évvel később, 1999-ben pedig további két világelsőséget zsebeltek be, ekkor dobták ugyanis piacra a világ első, mp3-fájlok lejátszására alkalmas mobiltelefonját, valamint egy olyan telefont, amely már képes volt tévéadások vételére is.

A minőség – mindenekelőtt

A cég számára elsődleges fontosságú a termékek minősége és a vásárlók elégedettsége. Ezzel kapcsolatban emlékezetes időpont 1995 márciusa, amikor a vállalat akkori vezetője, Lee Kun Hee nem volt megelégedve pár termék minőségével. Ezért 150 000 telefont és faxot halomba hordatott, majd a cég 2000 munkatársának szeme láttára porrá zúzatta azokat. Ezzel azt akarta demonstrálni, hogy a minőség mindennél fontosabb, a jövőben pedig arra kell törekedni, hogy ezen a téren a lehető legjobbat nyújtsák vásárlóiknak.

A Samsungot a legtöbben valószínűleg az elektronikai készülékekkel azonosítják, ezért sokak számára bizonyára meglepő lehet, hogy a vállalat a XX. század végéig repülőgépeket is gyártott. Ez a részleg a mai napig működik, igaz, ma már nem komplett repülőket, hanem gázturbinákat és hajtóműveket fejlesztenek.

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója

A már említett jászfényszarui gyár egyébként azóta is vígan üzemel, olyannyira, hogy a Samsung Serif TV nevű modelljei kizárólag Magyarországon készülnek. A gyár kapacitása is lenyűgöző: évente nem kevesebb, mint 19 millió LED LCD tévékészüléket dobozolnak be Jászfényszarun, így nekünk magyaroknak is része van abban, hogy a dél-koreai cég több mint tíz éve vezető szerepet tölt be a globális és a hazai tévépiacokon. Szintén a Samsung érdeme a világ egyik első 8K-tévéjének kifejlesztése.

A Samsung az okostelefonok szegmensében is világelső, 2012-ben taszította le trónjáról a Nokiát, azóta is a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának számít. Ugyanebben az évben, a cég történetének legnagyobb külföldi befektetését hajtotta végre, ugyanis több mint 13 milliárd dollárt költött austini félvezető-üzemének felépítésére. Ez egyébként az Egyesült Államok történetének legnagyobb, külföldről érkező befektetésének is számít.

Az innováció tekintetében is őrzi vezető pozícióját, ugyanis a Samsung idén dobta piacra az első, összehajtható érintőképernyős okostelefonját, a Galaxy Fold nevű készüléket.

A vállalat kiemelkedő szereplője a dél-koreai gazdaságnak: a Samsung termeli a Koreai GDP 17 százalékát, ez közel 184 milliárd dollárt jelent évente. Az ország teljes exportjának ötöde köthető a céghez, amely a helyi gazdaságot is alaposan fel tudja pörgetni: amikor Szöulban felépítették a három óriási toronyból álló, Samsung Town nevet viselő központjukat, a környéken harminc (!) százalékkal megugrottak az ingatlanárak.

A vállalatnak azonban a gazdasági élet mellett a politikára, a médiára és a kultúrára is komoly hatása van, mivel fontos szerepe volt a koreai háborút követő intenzív gazdasági fejlődésben, amelyet „Csoda a Han folyón” néven is emlegetnek.

5G, IoT, AI

Az okostelefonok piacvezetőjeként a Samsung rajta tartja az ujját a kor ütőerén, így nem meglepő, hogy idén tavasszal bemutatták a Galaxy S10 termékcsalád legújabb tagját, a Samsung Galaxy S10 5G-t, amelyet áprilistól már meg is vásárolhatnak a (koreai) felhasználók.

Az 5G mellett a közeli jövő két legfontosabb területe kétségkívül az intelligens, hálózatra kapcsolódó eszközök (Internet of Things – IoT) és a mesterséges intelligencia lesz. Előbbi téren a Samsung elképesztő, 14 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre, mivel ahogy Hyunsuk (HS) Kim, a Samsung Electronics Felhasználói elektronikai üzletágának elnöke és a Samsung Kutatóközpontjának vezetője fogalmazott: „a Samsung hiszi, hogy az IoT technológiának olyan egyszerűnek kell lennie, mint egy villanykapcsoló felkapcsolásának”.

A cég azonban emellett a mesterséges intelligenciában is hisz, olyannyira, hogy mesterségesintelligencia-szolgáltatásait már a fent említett 5G-chipekben is elérhetővé teszi. A Samsung világszerte hét mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatóközpontot is létesített: a dél-koreai Szöulban, a brit Cambridge-ben, a kanadai Torontóban és Montrealban, emellett Moszkvában, a Szilícium-völgyben és New Yorkban. A cég azt reméli ezektől a részlegektől, hogy az ott zajló munkának köszönhetően megszilárdíthatja helyét a mesterségesintelligencia-kutatás piacvezetőjeként.Az oldalon elhelyezett tartalom a Samsung megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Samsung BrandChannel

A pénznél is többet ér a feltöltött telefon

A mobilunk működéséért sok mindenre hajlandóak vagyunk, mivel napjainkra létszükségletté vált a mindig feltöltött okostelefon. De felmerül a kérdés: Ön kinek töltené fel a telefonját a saját akkumulátorával?

Samsung BrandChannel

Titkok és kísértések: miért akarunk belenézni a párunk mobiljába?

Valóban csak rajtunk múlik, és pusztán tudatos döntéseink függvénye, hogy mobileszközeink rombolják vagy építik a kapcsolatainkat? Ha élünk is a gyanúperrel, hogy a párunk titkol előlünk valamit, van-e jogunk belenézni a telefonjába? És mit tegyünk, ha találtunk valamit? A szorongás pedig jogos, ha nem kapunk azonnal választ a másiktól?

Samsung BrandChannel

Irigykedve nézi a futókat? Így kezdje el ön is!

Az egyik legnépszerűbb edzésmódszer, ami egyszerre dolgoztatja meg az izmokat és kapcsolja ki az agyunkat. Persze nem mindegy, hogyan fogunk hozzá, ezért adunk néhány tanácsot, hogy könnyű legyen megbarátkozni a futással.

Samsung BrandChannel

Szabad leszel, de magányos is – Ilyen az élet digitális nomádként

Milyen árat kell fizetnünk azért, ha szeretnénk a magunk uraiként ott, és akkor dolgozni, ahol és amikor csak akarunk? Valóban megéri digitális nomád életmódra váltani? És mit szólnak ehhez a munkaadók? Külföldön és Magyarországon élő, kezdő és tapasztalt digitális nomádok meséltek küzdésről és felemelő tapasztalatokról.