szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Volkswagen vázolja számunkra, hogy milyen csúcstechnológiát szerel legújabb járművei világításába.

Nemrégiben írtunk arról, hogy a Golf hamarosan érkező nyolcadik generációjában akár már okostelefonnal személyre szabható stílusú, illetve számos vizuális információ megjelenítésére is képes hátsó lámpa is elérhető lesz. De nyugalom, a Volkswagen a kocsik másik végéről sem feledkezik meg.

A német gyártó legnagyobb divatterepjárójában, a Touaregben debütál az az új szuper fényszóró, mely egyenként 128-128 darab apró LED fényforrást vonultat fel. Ezek közül konkrétan 48 felel a tompított-, 27 pedig a távolsági fényért, a fennmaradó LED-ek pedig a helyzetjelzőhöz, a nappali menetfényhez, illetve az indexhez tartoznak.

©

Az új lámpa a mai elvárásoknak megfelelően teljesen automatikus működésű, vagyis minden pillanatban a lehető legmesszebb világít a nélkül, hogy bárkit vakítana a forgalomban. A VW szerint a sofőrnek egyedül csak a ködfényszóróval kell foglalkoznia, egyelőre ugyanis nem létezik olyan szenzor, mely 100 százalékos megbízhatósággal el tudná dönteni, hogy mikor szükséges ki-, illetve bekapcsolni ezt a speciális fényforrást.

Ez tehát a jelen, a közeljövő pedig az úgynevezett HD-LCD fényszóró, melyben nem néhány tucat, hanem konkrétan 30 ezer apró pixel teljesít szolgálatot. Ez az új lámpa nemcsak minden korábbinál pontosabban variálható fénycsóvát biztosít, hanem rengeteg új funkciót is magával hoz. A kocsi az úttestre tud vetíteni olyan, esetleg hiányzó vagy sokat segítő opcionális útfelfestéseket, melyek jelentősen biztonságosabbá tehetik a közlekedést, illetve parkoláskor jelezni tudja a gyalogosok számára, hogy az autóval pontosan hova szeretni beállni a sofőr.

©

A HD-LCD vezérlése jelen formájában még elfoglalja a tesztautó csomagtartójának felét, és a rendszer olyan komoly hűtést igényel, hogy annak zaja behallatszik az utastérbe. Ahol egyébként a tesztautót kezelők 50 kapcsolóval vezérlik a fejlesztés alatt álló rendszer működését. Magyarul néhány év biztosan eltelik még addig, míg a VW csodalámpája megjelenik a kereskedelmi forgalomban.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kapitány a spanyolok elleni vereségről: Talán még szégyellték is magukat

Kapitány a spanyolok elleni vereségről: Talán még szégyellték is magukat

A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki

A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki

Több mint 30 ezer témában nem mondott igazat négy év alatt Trump

Több mint 30 ezer témában nem mondott igazat négy év alatt Trump