szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar rendőrök etikus módon végzik az autóval közlekedők sebességmérését. És nem bújnak el előlük.

A Rádió 1 reggeli műsorában, a Sebestyén Balázs nevével fémjelzett Balázsékban telefonos interjút adott Óberling József főosztályvezető rendőrezredes, rendőrségi főtanácsos. A beszélgetés gerincét az a téma adta, hogy a rendőrség egy ideje már nem árulja el előre, hogy hol fog sebességmérést végezni.

"Most akkor bújtok vagy nem bújtok?" – tette fel a kérdést Sebestyén Balázs.

"Nem" – válaszolta Óberling.

"Nem bújtok?" – kérdezte meg ismét Balázs.

"Nem. Ez most rossz hír? Tehát az, hogy nem látnak bennünket, az nem azt jelenti, hogy elbújtunk" – reagált a rendőrvezető, majd azt a példát hozta fel, hogy "nemcsak ott nem szabad lopni, ahol kamera van, hanem máshol sem".

A főtanácsos elmondta, hogy ameddig közzétették az ellenőrzési helyeket, addig ott azokon a pontokon mindenki betartotta a szabályokat.

"Ahogy elfordultunk, seggre ült a fegyelem, elnézést a kifejezésért" – mondta Óberling, aki szerint ennek a baleseti statisztikákra is hatása volt, és ezért változtatni kényszerültek a korábbi módszereken.

A rádióműsorban elhangzott, hogy világszerte bevett módszer, hogy a rendőrség nem jelenti be, hogy mikor és hol fog sebességet mérni. Óberling elmondta továbbá, hogy a forgalomban közlekedő sebességmérő autóiknak nem kell gyorsan hajtaniuk ahhoz, hogy az előttük levő gyorshajtók sebességét pontosan megállapítsák, a műszerek ugyanis képesek a sebességkülönbség meghatározására. És nemcsak az azonos irányban haladók, hanem a szemből érkezők sebességét is képesek mérni.

Óberling elárulta, hogy évente nagyságrendileg 15-20 milliárd forint folyik be a költségvetésbe a gyorshajtásokból, és hangsúlyozta, hogy a rendőrök etikus méréseket végeznek. Vagyis például egy iskola előtt csak tanítás alatt traffipaxoznak, hétvégén és nyári szünetben nem.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A parlagfű miatt is több lehet a koronavírusos beteg

A parlagfű miatt is több lehet a koronavírusos beteg

Már csak ez hiányzott 2020-ra: kezdődik a parlagfűszezon

Már csak ez hiányzott 2020-ra: kezdődik a parlagfűszezon

Összeverték a Fradi volt játékosát

Összeverték a Fradi volt játékosát