#alapanyag

Furfangos magyar megoldással a kávézacc is aranyat érhet
 

Furfangos magyar megoldással a kávézacc is aranyat érhet

A kávé az egyik legkevésbé fenntartható módon előállítható élelmiszer, a termelésének és fogyasztásának néhány eleme azonban zöldebbé tehető. Erre tett kísérletet a Zaccmentő projekt, amely a kávézacc begyűjtésére keres megvalósítható megoldást. De nem kelti-e ezzel azt az illúziót, hogy a jelenlegi életmódunk a hozzá kapcsolódó élvezeti elemekkel fenntartható?












Összedolgozik a Google és a WWF
 

Összedolgozik a Google és a WWF

A felelős beszerzéssel kapcsolatos döntéseket szeretnék támogatni az új kezdeményezéssel és nagyobb átláthatóságot remélnek a beszerzési láncban.

hvg.hu hvg.hu




Az üzem, amely ontja magából a szadomazo szerkók alapanyagát
 

Az üzem, amely ontja magából a szadomazo szerkók alapanyagát

Kotongumik, szigetelőanyagok, autógumik, Forma–1-es sportgumik és mindenféle latextermékek alapanyaga készül abban a tiszaújvárosi, lényegében zsír új üzemben, ahol nemrég jártunk. 35 milliárdba került, de akár évi 10 milliárd nyereséget is hozhat. Ha eddig nem tudta, mi a butadién, ideje megismernie, mert sokkal több mindenben benne van, mint gondolná.

Torontáli Zoltán Torontáli Zoltán

Top éttermek kulisszatitkai
 

Top éttermek kulisszatitkai

Kitől jönnek a bárányok az Onyx, a zöldek a Babel konyhájára, honnan rendeli a buborék zsázsát a Borkonyha, milyen a Salon saját algás sajtja? S egyáltalán, honnan és milyen alapanyagok kerülnek a csúcséttermek konyháira?

hvg.hu hvg.hu

A csapból is csokoládé folyik
 

A csapból is csokoládé folyik

Fehér szarvasgomba, zöldalma, Oreo, Somlói, New York sajttorta. fehércsokoládés, epres "Hisztéria” fagylalt, úgyis mint a kézműves műhely és cukrászda névjegye. A Fagylalt Napja alkalmából egy olyan helyen jártunk, ahol még a csapból is csokoládé folyik.

hvg.hu hvg.hu

Dejan Pavlič, szlovén séf: „ A saját stílusomat követem” - interjú
 

Dejan Pavlič, szlovén séf: „ A saját stílusomat követem” - interjú

Az V. Hertelendy Gourmet fesztiválon jártunk szeptember végén, ahol három séf, Dejan Pavlič, Pataky Péter és a házigazda, Hampuk Zsolt húsz gourmet fogása került az asztalra. Remek borokat kóstoltunk, és nagyon jókat beszélgettünk a gasztronómia múltjáról, jelenéről, jövőjéről; megtudhattunk érdekes kulisszatitkokat és hallhattunk markáns véleményeket is. Az interjúkat egy háromrészes sorozatban közöljük, első beszélgető partnerünk Dejan, a szlovéniai Relais & Chateaux Grad Otočec séfje.

Sz. J. Sz. J.

 

"Sokszor a hibás dolgokra mondják azt, hogy ez a hagyomány, ez a magyar"

A rakott krumpli a kedvence, nem megy olyan helyre nyaralni, ahol nem lehet jót enni.úgy véli, nagyon zavaros még a hagyomány jelentése ebben az országban. A Michelin-csillagos Onyx étterem sous-chefjével, Széll Tamásssal beszélgettünk a Kreinbacher pincészet pezsgőbemutatóján, ahol ő készítette a pezsgőkhöz a fogásokat. Bónusz: az interjú mellé Michelin-csillagos receptet is kaptunk.

Szauer Judit Szauer Judit