#gasztronómia




Húzott egy merészet, ananászos pizzával állt elő a híres nápolyi pizzaséf
 

Húzott egy merészet, ananászos pizzával állt elő a híres nápolyi pizzaséf

Gino Sorbillo szerint sokan úgy mondanak véleményt bizonyos ételekről, így például az inkriminált ananászos pizzáról is, hogy soha nem kóstolták, csak az előítélet beszél belőlük. Ezt próbálja megváltoztatni a saját receptjével, amiben nyoma sincs paradicsomos szósznak, cserébe háromféle füstölt sajtot és karamellizált ananászt használ feltétnek.

hvg.hu hvg.hu

Mautner Zsófi: Egyáltalán nem igaz, hogy a vidéki konyha a hús krumplival
 

Mautner Zsófi: Egyáltalán nem igaz, hogy a vidéki konyha a hús krumplival

Új szakácskönyvvel jelentkezett Mautner Zsófi, aki, bár bevallottan a nemzetközi, egzotikus fűszerekben gazdag, ázsiai és közel-keleti ízek rajongója, ezúttal egy alföldi falu, Kunmadaras gasztronómiai örökségéből merít. Ami egyben családi örökség is, a gyerekként ott töltött nyaraknak, a nagyszülők verandás házának emléke, a pompás húsleveseké, a sparhelten készülő kacsasülté és a roppanós barackbefőtteké. Egyebek között arról beszélgettünk vele, hogyan lehet visszahozni a nosztalgiával átitatott ízélményeket, elképzelhető lesz-e fügével, amit régen a barackos gombóc jelentett, és hogy miért kegyetlen a téli falu. Interjú.


Most tényleg érdemes lencsét enni, de nem a pénz miatt
 

Most tényleg érdemes lencsét enni, de nem a pénz miatt

Ahogy sokan a halat szinte csak karácsonykor fogyasztják, a lencséből készült ételek újévkor értékelődnek fel. Január elsején szinte kötelező lencsét enni, különben a babona szerint nem áll pénz a házhoz. Bár semmilyen módon nem bizonyított, hogy meg lehet gazdagodni egy kiadós lencsefőzelék elfogyasztásától, mégis minden évben készítjük, mellé pedig sertéshús dukál, hiszen a disznó kitúrja a szerencsét. Itt van minden, amit a lencséről tudni érdemes.

Szász Eszter Szász Eszter




Hasbeszélő: Francia konyha és némi didergés a Vízivárosban
 

Hasbeszélő: Francia konyha és némi didergés a Vízivárosban

Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen a Vízivárosban hárítottuk a karácsonyt.

GyéZsé GyéZsé

A tökéletes kijevi csirke receptje
 

A tökéletes kijevi csirke receptje

Gyors, mégis ízletes hétköznapi vacsorára vágyik vagy épp ünnepi alkalomra varázsolna feledhetetlen ízeket az asztalra? Mindegyik alkalomhoz jó fogás a csirke. A Csupa csirke című könyv 65 csirkés receptet mutat be a különböző nemzetek konyhájából. Íme egy recept a könyvből.

HVG Könyvek HVG Könyvek

Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf: Tarhonyából zseniális rizottót lehet főzni
 

Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf: Tarhonyából zseniális rizottót lehet főzni

"A családban nem én vagyok az első konyhafőnök, hiszen a 102 éves kort megélt nagymamám a Népszabadság egykor menő éttermében dolgozott" - mesélte a HVG-nek Sárközi Ákos, Michelin-csillagos séf. 2010-ben kérték fel, hogy vezesse a Borkonyhát - amely négy év múlva csillagot szerzett -, pár év múlva pedig a Textúrát, amelynek társtulajdonosa is. Tartja, hogy a gasztronómia és a kortárs képzőművészet rokonságban áll egymással, festőművész feleségével inspirálódnak is egymás munkájából. De hogyan születnek az ételkompozíciói és mit hozott neki, hogy zsűritagként szerepelt a Konyhafőnök című tévéműsorban? Portré.


Fúziós halászlé: így lehet variálni a szegedit a bajaival
 

Fúziós halászlé: így lehet variálni a szegedit a bajaival

Mindenki a saját maga által készített halászlevet szereti a legjobban, hitbeli kérdésekről pedig nem érdemes vitatkozni. Mégis megtesszük, hiszen minden évben előkerül egy újabb recept: a legjobb, a tökéletes, a bevált. Jól szétszedjük, megvitatjuk, és persze arra jutunk, hogy mégis a miénk a legjobb.

Szász Eszter Szász Eszter




Hasbeszélő: Különös uzsonna a Tabánban egy rekedt kakassal
 

Hasbeszélő: Különös uzsonna a Tabánban egy rekedt kakassal

Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen a Tabánban, az Attila úton.

GyéZsé GyéZsé

Kocsonyát csak türelemmel lehet csinálni
 

Kocsonyát csak türelemmel lehet csinálni

Télen legalább egyszer érdemes nekivágni a kocsonya készítésnek. Ha nem esszük meg a zsíros részeket, pláne nem nagy karéj kenyérrel kísérjük – hanem például savanyúsággal –, akkor még csak nem is hizlaló étel. Bónuszként pedig kitűnő kollagénforrás, és mennyivel finomabb mint a különféle porok.

Szász Eszter Szász Eszter

Édes élet a bejglin túl: a babka talán megsül otthon, a panettone pékeknek is feladja a leckét
 

Édes élet a bejglin túl: a babka talán megsül otthon, a panettone pékeknek is feladja a leckét

Bár a bejgli népszerűsége töretlen, és ez így is van rendjén, az édességre és újdonságokra éhesek már egy ideje felfedezték maguknak a babkát és a panettonét is. A babkát egyre többen sütik meg otthon is, a panettonét viszont jobb profikra bízni, mert még a legtapasztaltabb pékek is izgulnak, hogy sikerül-e. A stollen forradalma még várat magára, de érdemes egy próbát tenni a németek marcipános gyümölcskenyerével is.

Szász Eszter Szász Eszter