#gasztronómia


Hasbeszélő: Milyen egy igazi kortárs bisztró? Olyan, amilyenben a Pasaréti téren repetáztunk
 

Hasbeszélő: Milyen egy igazi kortárs bisztró? Olyan, amilyenben a Pasaréti téren repetáztunk

Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk kispiszkostól a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen a Pasaréti téren.

GyéZsé GyéZsé


A nagy baklavaháború: a görög receptet Jézussal magyarázzák, a muszlimét mással, de az is finom
 

A nagy baklavaháború: a görög receptet Jézussal magyarázzák, a muszlimét mással, de az is finom

Magyarországon is egyre népszerűbbek a Balkán ételei, amelyek közül sok török közvetítéssel került be az étrendbe. Bár a salátákat, húsokat és sajtokat a helyszínen a legjobb megkóstolni, itthon is egyre könnyebben elérhetők a szomszédos országok finomságai. Nehéz rendet tenni a balkáni ételek között, de nem lehetetlen, csak arra vigyázzunk, hogy hol, milyen néven kérjük.


Hasbeszélő: Asztalhoz ültünk mind a két Babkában, és az egyik jobb volt, mint a másik
 

Hasbeszélő: Asztalhoz ültünk mind a két Babkában, és az egyik jobb volt, mint a másik

Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen a Pozsonyi út két sarkán.

GyéZsé GyéZsé


Hasbeszélő: Meglepetés a Fény utcai piacon
 

Hasbeszélő: Meglepetés a Fény utcai piacon

Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen Budán, a Fény utcában.

GyéZsé GyéZsé



Julia Child élete Franciaországban – 1. rész: Tehát így néz ki egy igazi francia férfi
 

Julia Child élete Franciaországban – 1. rész: Tehát így néz ki egy igazi francia férfi

A francia konyha művészete című legendás szakácskönyv szerzője, Julia Child 1948-ban érkezett Párizsba a férjével. Alig beszélt franciául, és a főzéshez sem konyított, azonban hamar rájött, hogy Franciaország az ő „szellemi hazája”, a főzés pedig a szenvedélyévé vált. Szerelmes lett a francia konyhába, az ízeibe, a történetébe, a végtelen variációiba, a szigorú alapelveibe, a kreativitásába és a csodálatos emberekbe. A HVG Könyvek által megjelentetett szórakoztató memoárjából most több részt is közlünk.

hvg360 hvg360

Főzés borral: ezért nem mindegy, mit használunk
 

Főzés borral: ezért nem mindegy, mit használunk

A borok és párlatok serkentően hatnak az ételekre, ahogy az emberekre is, akik elfogyasztják ezeket. Kiemelik egy alapanyag jó tulajdonságait, de tönkre is tehetik – mutat rá könyvében Julia Child sztárszakács. Részlet A francia konyha művészete című kiadványból.

HVG Könyvek HVG Könyvek


„A szakácsoknak, séfeknek kutya kötelességük lenne kimenni dolgozni a földekre”
 

„A szakácsoknak, séfeknek kutya kötelességük lenne kimenni dolgozni a földekre”

Tischler Petra a Michelin-csillagos éttermi konyhát hátrahagyva privát séfként ma már a saját útját járja. Hazaköltözött Szekszárdra, ahol veteményese és gyümölcsöse van, és keményen kritizálja azokat a szakmabelieket, akiknek fogalmuk sincs arról, mi történik a természetben. „Kitalálják, hogy nekik csak olyan cukkini kell, ami 16 és 18 centi között van, mert abból tudnak szép kockákat kivágni, de az élet nem egy laboratórium” – mondja. Interjúnkban többek között celebséfekről is beszélgettünk, és arról, hogy miért nem főz paprikás krumplit.