Majdnem 2000 éves: megtalálták az eddig ismert legrégebbi bort
Bizarr felfedezés: egy emberi maradványokat tartalmazó urnában találtak rá egy vöröses folyadékra, melyről kiderült, hogy bor.
Bizarr felfedezés: egy emberi maradványokat tartalmazó urnában találtak rá egy vöröses folyadékra, melyről kiderült, hogy bor.
Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk kispiszkostól a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen a Pasaréti téren.
A török konyha gazdagságát nem az éttermekben lehet megtalálni, hanem az otthonokban – vallja Ebru Baybara Demir, aki maga is a család konyhájából indulva fejlesztette hazája gasztronómiai kultúráját. Mégsem erre a legbüszkébb. A séffel Budapesten beszélgettünk.
Magyarországon is egyre népszerűbbek a Balkán ételei, amelyek közül sok török közvetítéssel került be az étrendbe. Bár a salátákat, húsokat és sajtokat a helyszínen a legjobb megkóstolni, itthon is egyre könnyebben elérhetők a szomszédos országok finomságai. Nehéz rendet tenni a balkáni ételek között, de nem lehetetlen, csak arra vigyázzunk, hogy hol, milyen néven kérjük.
Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen a Pozsonyi út két sarkán.
A Belli di Mamma már ötödik éve kerül fel a legjobb európai pizzériák 50-es listájára.
Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen Budán, a Fény utcában.
Elrajtolt az az online szavazás, amelyen a sörrajongók eldönthetik, milyen recept alapján készüljön el az Ország Söre, illetve kiválaszthatják az Ország Kisüzemi Főzdéjét is.
A hot cross bunok a sütés napján a legfinomabbak, de a másnapi reggelihez is csodásak. Recept Déri Szilvia Édes, foszlós, kovászos című könyvéből.
A francia konyha művészete című legendás szakácskönyv szerzője, Julia Child 1948-ban érkezett Párizsba a férjével. Alig beszélt franciául, és a főzéshez sem konyított, azonban hamar rájött, hogy Franciaország az ő „szellemi hazája”, a főzés pedig a szenvedélyévé vált. Szerelmes lett a francia konyhába, az ízeibe, a történetébe, a végtelen variációiba, a szigorú alapelveibe, a kreativitásába és a csodálatos emberekbe. A HVG Könyvek által megjelentetett szórakoztató memoárjából most több részt is közlünk.
A borok és párlatok serkentően hatnak az ételekre, ahogy az emberekre is, akik elfogyasztják ezeket. Kiemelik egy alapanyag jó tulajdonságait, de tönkre is tehetik – mutat rá könyvében Julia Child sztárszakács. Részlet A francia konyha művészete című kiadványból.
Ha az ember sétál a világban, és folyton az otthoni konyhára áhítozik, akkor tulajdonképpen nem is látott semmit, írja szerzőnk, és meg ismertet bennünket a román konyha pár jellemzőjével, és annak néhány emblematikus fogásával.
Tischler Petra a Michelin-csillagos éttermi konyhát hátrahagyva privát séfként ma már a saját útját járja. Hazaköltözött Szekszárdra, ahol veteményese és gyümölcsöse van, és keményen kritizálja azokat a szakmabelieket, akiknek fogalmuk sincs arról, mi történik a természetben. „Kitalálják, hogy nekik csak olyan cukkini kell, ami 16 és 18 centi között van, mert abból tudnak szép kockákat kivágni, de az élet nem egy laboratórium” – mondja. Interjúnkban többek között celebséfekről is beszélgettünk, és arról, hogy miért nem főz paprikás krumplit.
Dani García valóban Spanyolország egyik legelismertebb séfje, övé volt az első két Michelin-csillagos étterem Andalúziában, de amikor megkapta a szakma legnagyobb elismerését, nem mindennapit lépett.
A spanyol Dani García már háromszor kapott Michelin-csillagot. Most két éttermet is nyit Magyarországon Tiborcz István szállodájában.
Megnéztük az év eddig legnagyobb gasztro durranását, a Smashyt, ahol a vendég eteti az algoritmust.
Nem kérdés, hogy a legfontosabb eszköz a konyhában a kés - vallja Sárközi Ákos sztárséf. Így lettem séf című könyvében tippeket is ad arra, mire figyeljünk a különböző kések és vágódeszkák kiválasztásakor, használatakor. Részlet.
Júniusban még várják a vendégeket egy jó rámenre vagy malacfülsalátára.
Az eredeti ízeket és hangulatot keltenék életre újragondolások nélkül, a régi receptúrákat használva.
A belépő 15 ezer forint. Százféle sört kóstolhatunk.